home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Táborozik az idén?
tv, din, T. T.
2005.07.13.
LX. évf. 28. szám

A nyár a táborozások ideje. Elsősorban ezen a vidéken, ahol éveken át sokak számára megengedhetetlen volt - vagy még ma is az - a nyaralás. Az elmúlt egy évtizedben örvendetesen elszaporodtak a különféle nyári táborozások, ahol szórakozni s tanulni is lehet. Szűkebb s tágabb környezetünkben zenei re...

A nyár a táborozások ideje. Elsősorban ezen a vidéken, ahol éveken át sokak számára megengedhetetlen volt - vagy még ma is az - a nyaralás. Az elmúlt egy évtizedben örvendetesen elszaporodtak a különféle nyári táborozások, ahol szórakozni s tanulni is lehet. Szűkebb s tágabb környezetünkben zenei rendezvények, szabadegyetemek, különféle fesztiválok, sportvetélkedők várják elsősorban a fiatalokat, de nemcsak őket. Táborozik az idén? S ha igen, akkor hol? Erre a kérdésre kerestük a héten a választ.
SZŐKE Anna kishegyesi óvodapedagógus, néprajzkutató:
- Az Óvodapedagógusok Egyesülete már júniusban megtartotta az első táborát. A téma nincs behatárolva, a cél a pedagógusok továbbképzése, a magyar műveltségi szint emelése. Túljelentkezés volt, tehát nagy az érdeklődés. Ami szorosan a szakmát, a hivatást illeti, a gyakorlati részen van a hangsúly. Az óvónők gyermekjátékokkal ismerkednek meg, a kézművesség területén nagyon széles skálán mozgunk, és zenei nevelésben is részesülnek. Alaposan ,,megpatkoljuk' a kolléganőket, mert úgy gondolom, hogy ilyen téren nagyon keveset kapnak a főiskolán. A táborlakók fele éppen hogy csak túllépte a huszadik életévét, s ezt jónak tartom. Bácskertesen hamarosan háromnapos továbbképzés lesz, a budapesti Molnár V. József gyermekpszichológus jön el hozzánk, és valószínűnek tartom, hogy Kishegyes lesz a második helyszín. Ez már a harmadik tábor lesz az idén, melynek keretében két-három napos továbbképzésre kerül sor. Az augusztust szeretném szabaddá tenni saját részemre, és mint vendég majd én táborozok valahol. Fejértelepre, a Delibláti-homokpuszta sarkán elhelyezkedő településre szoktam járni. Csodálatos az a környék, nagyon fel tudok töltődni ott. Ezeken kívül vannak még egy-két napos magyarországi táborok, valamint az idén Szlovákiába is ellátogatok. Mindenkinek melegen ajánlom a táborokat. Meggyőződésem, hogy nemcsak a tengeren lehet kikapcsolódni nyáron, hanem sok egyéb lehetőség is van erre.
TÓTH Andor szabadkai egyetemi hallgató, a Pécsi Tudományegyetem végzőse:
- Csak abban az esetben fogok az idén néhány napot táborozni, ha az időm megengedi. A dolgok jelenlegi állása szerint ez legfeljebb három hétvégére fog korlátozódni. A szakdolgozatom megírása köti le ugyanis minden időmet, emellett dolgozom is. A nyári szórakozás most vélhetőleg elmarad, de jövőre pótolom. Ha minden jól megy, elképzelhető, hogy egy hetet a tengerparton töltök el a kedvesemmel - a fentiek miatt azonban ez sem biztos. Egyébként a különféle táborokat jó dolognak s egyben hasznosnak tartom, a helyi szervezésűekre sem mondhatok rosszat. Mind a zentai nyári játékokról, mind a kishegyesi szabadegyetemről és a különböző környezetvédelmi táborokról is szép emlékeim vannak. Az idén Zenta biztosan kimarad, viszont a kishegyesi Dombos Fest rendezvényre vélhetőleg ellátgatok, jóllehet ezt nem nevezném klasszikus tábornak.
GILVÁZI Beáta óbecsei óvónő:
- Angol nyelvtanári szakra jártam Magyarországon, három évet tartózkodtam Veszprémben, de különböző okok miatt nem folytathattam tanulmányaimat. Sajnos nem tudom, hogy az elmúlt években milyen táborokat szerveztek idehaza, nem voltam alaposan tájékoztatva és nem is vettem részt itthoni táborokban. Azt kell mondjam: nem vagyok egy gyakorlott táborozó. Az idén először megyek táborba, továbbképzésen veszek részt. Itt természetesen nem a szórakozáson lesz a hangsúly, hanem valóban tovább képezzük magunkat és a nap legnagyobb részét a tanulás tölti majd ki.
HAJDÚ Csilla szabadkai élelmiszeripari technikus:
- Nem megyek táborozni, nyaralni sem, mert nincs rá pénzem. Amikor fiatalabb voltam, nagyon szívesen elmentem volna egy-egy táborba, a szüleim azonban nem tudták állni a költségeket. A fő probléma az, hogy információim szerint hatvan euró alatt nem nagyon lehet részt venni egy-egy színvonalasabb rendezvényen, ez pedig nagyon sokaknak jelentős összeg. A nyarat tehát itthon, munkával töltöm el.
NÉMETH Mónika kisoroszi pedagógus:
- A zentai Nyári Ifjúsági Játékokra rendszeresen el szoktam járni. A Tiszaszentmiklóson megrendezésre kerülő újságírótáborba is elmegyek. Ezek a biztosak, s lehet, hogy időközben lesz még néhány tábor, ahova szintén. Azért szeretek táborozni, mert ily módon új élményeket, barátokat szerezhetek.
KOPASZ Ildikó zentai óvónő:
- Nyaralni vittem már gyermekcsoportokat, de táborba még nem volt lehetőségem eljutni, mivel nagyon pici gyermekeim vannak. Az idén a Hét Napban olvastam a hirdetést, és bejelentkeztem az Etnocampba, ahol népművészettel, kézművességgel, népi tánccal, népzenével foglalkozunk majd. Nagyon várom már, hogy megtanuljam a kosárfonást, a nemezelést, ezenkívül a népdalok éneklése közben barátkozhatunk is. Biztos vagyok abban, hogy a tábori élet kitűnő hangulatban telik el.
CSESZKÓ Mónika magyarkanizsai óvónő:
- A Vöröskereszt hagyományos, immár tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő táborában veszek részt már ötödik alkalommal a magyarkanizsai Tisza-parton. Ebbe a táborban főleg hatodikos és hetedikes gyermekek jönnek, akikből a Vöröskereszt számára próbálunk aktivistákat nevelni. A táborlakóknak előadásokat tartunk a Vöröskeresztről mint szervezetről, a véradásról, véradásszervezésről, elsősegélynyújtásról, ellátogatunk a magányosan élő idősekhez, önismereti játékokat játszunk, ami összefügg a szenvedélybetegségek leküzdésével, valamint szó lesz a nemi úton terjedő betegségekről, és ezek megelőzéséről is. Mindezt végig fogja kísérni a röplabdaverseny is, ami sátoronként zajlik, tehát a sport sem maradhat ki a tábor programjából. Őszintén bevallom, hogy gyermekkoromban soha nem voltam táborban, így az első táborozásomtól borzasztóan féltem, mivel nevelőként csöppentem a tábori hangulatba és fogalmam sem volt, hogy is fest ott az élet. Hála Istennek, az idősebb nevelők segítettek a beilleszkedésben, és most már élvezem a táborok világát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..