home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tábor a természet lágy ölén
Tóth Tibor
2019.09.06.
LXXIV. évf. 35. szám
Tábor a természet lágy ölén

Ludason immár 23. alkalommal tartottak környezetismereti és hagyományőrző tábort.

Az ötnapos foglalkozás minden évben óriási népszerűségnek örvend, az idén 108 hat és tizenhárom év közötti gyerek választotta augusztus első hetén a festői környezetben, a természet lágy ölén elterülő ludasi iskolát és környékét.


A negyedik nap résztvevői a táborvezetőkkel és a szervezőkkel

A rendezvényt nemcsak a gyerekek, hanem a szervezők is nagyon szeretik, hiszen közülük többen ekkor látogatnak haza külföldről, hogy részt vehessenek ezen a közösségformáló eseményen, mely alaposan felpezsdíti a Ludas Matyi Művelődési Egyesület életét.

— Kezdetben a falun élő gyerekeknek szerettünk volna egy hét szórakozási lehetőséget nyújtani. Ludason szinte mindenki mezőgazdasággal foglalkozik, és a falun élő gyerekek nehezen juthatnak el a tengerre. A szeptemberi iskolakezdéskor felsőseink nem mesélhettek osztálytársaiknak a nyaralási élményeikről. A tábor megszervezésével ezt az űrt próbáltuk betölteni. Az első alkalommal húsz helyi fiatal érkezett hozzánk, ők körbekerékpározták a Ludasi-tavat. A második évben már palicsi és szabadkai gyerekek is bekapcsolódtak a munkába, és évről évre egyre többen lettünk. Környékünkön több, egy bizonyos témát felölelő tábor létezik, hozzánk viszont azok a gyerekek jönnek, akiknek szélesebb az érdeklődési körük, akiket több minden érdekel. Tehát nálunk nincs egységes tematika, hanem mindennap más-más foglalkozás szerepel a programban. Mindannyiunk számára vonzó az itteni környezet, a természet közelsége, a tükörsima víz, mely különleges érzést kelt gyerekben és felnőttben egyaránt — mondta Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi ME elnöke, majd hozzátette, hogy a több mint száz gyerekre huszonöt tagú szervezői csapat felügyel.


Csuhézás

A táborvezetők az egykori résztvevőkből kerülnek ki, akiket évről évre egyre jelentősebb feladatokkal bíznak meg. A gyerekeket négy csapatra osztották, és a négy csapat négy helyszín között forgott a délelőtt és a délután folyamán.

Közben megérkezett Bálint Zvekán Edina fő szervező, és beavatott a színes programok részleteibe. Elmondta, a környezetvédelemmel és a hagyományőrzéssel kapcsolatos foglalkozások mellett szórakoztak és játszottak is a gyerekek.

— Erdélyi Olíviával dekorgumiból könyvjelzőt készítettek, Vörös Imeldával drámajátékokat tanultak, Torok Orsolyával hangszerbemutatón vettek részt, Csík Ildikóval krepp-papírból virágot alkottak, Márton Tímeával bőr karkötőt, Kosányi Valériával papírsárkányt, Berényi Bettivel medúzát csináltak, Szebenyi Boglárkával levendulazsákot varrtak, Péity Marikával csuhéztak. Csurgó Károllyal tücsköket, bogarakat, pókokat, sáskákat gyűjtöttek, az udvarban teknőssimogatót alakítottak ki. A gyerekek herbáriumot készítettek, Sörös Mártával, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola igazgatónőjével, biológiatanárnővel pedig halat boncoltak, növényeket gyűjtöttek. Raffai Judit néprajzkutató Ludas történelméről mesélt. A programból nem maradtak ki a különféle népi játékok és a fokhagymafonás sem. Kopasz Éva és Tomašković Rózsa óvónők a kisebbekkel foglalkoztak. Ellátogattak hozzánk a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai is, a rendezvény pedig csapatépítő játékokkal zárult, melyekben a résztvevők hatalmas küzdelmet vívtak egymással. A táborban a Szabadkáról érkezett gyerekek vannak a legtöbben, valamint jöttek Magyarkanizsáról, Kispiacról, Hajdújárásról, Óbecséről, Palicsról, Királyhalomról és természetesen Ludasról is. Szerb anyanyelvű résztvevőnk is van, mivel egy apuka kihozta a kisfiát, hogy közöttünk magyarul tanuljon — mondta Edina.


Csurgó Károly a pókokról, rovarokról tartott előadást

A szabadkai, szeptemberben negyedikbe induló Horváth Adrián először látogatott el a ludasi táborba.

— Nagyon gazdag a program, sok mindent csináltunk. Tegnap tücsköt és pókot fogtam, utóbbi elszökött tőlem. Nem félek tőlük, nagyon leköt a bogarászás. Sok új barátot szereztem az elmúlt napokban. Jövőre újra jövök.

A hatodikba induló, szintén szabadkai Szkocsovszki Dávid az egyik ismerőse révén értesült a táborról.

— Tegnap bőrből karkötőt és kulcstartót, majd kartonból fecskét készítettünk, most pedig halat boncolunk. Fürdöttünk az udvaron felállított medencében, az nagyon jólesett ebben a melegben. Sok barátot szereztem, de már korábbról is ismertem jó néhány gyereket.

A rendezvényt Szabadka Város, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatta.


Sörös Mártával halat boncoltak a gyerekek


Játékra is maradt idő


A szervezők a strandröplabdapályát készítik elő


Készül a papírfecske


A darázspók

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..