home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tábor a négy évszak jegyében
Tóth Lívia
2021.08.10.
LXXVI. évf. 31. szám
Tábor a négy évszak jegyében

Tiszaszentmiklóson, a 27. kézművestáborban mintegy harminc 1—6. osztályos gyermek vett részt, aki Kúláról, Adáról, Felsőhegyről, Zentáról, Csókáról és Padéról érkezett. Az oktatók ezúttal is érdekes foglalkozásokat terveztek, melyek a négy évszakhoz kapcsolódtak.

— Az idén a kézművestábor tevékenységét a négy évszak köré szerveztük, mindegyiknél egy-egy ünnepkört emeltünk ki. Főleg a néphagyományokat, a hagyományos kézművesformákat részesítettük előnyben, de valamennyi foglalkozásnál beloptunk valami modernebb, az érintett korosztálynak megfelelő dolgot — mesélte Csizmadia Berák Benitta óvónő, a tábor egyik oktatója. — A tavasznál a húsvétra helyeztük a hangsúlyt, beszélgettünk a gyerekekkel a szokásokról, mondókákat, dalokat idéztünk fel, népi és ügyességi játékokkal szórakoztunk. A jelenlévők megpróbálkoztak a karcolt tojás készítésével és az írókázással, volt gyertyadíszítés, gipszöntés. A nyárhoz a mezei virágokból font koszorú és a Szent Iván-napi tűzugrás tartozott. Az őszhöz dalokat tanultunk, az éneklést Molnár István furulyán kísérte, és hangszeroktatást is tartott. A télnél természetesen a karácsonyra összpontosítottunk. A gyerekek kihúztak egy-egy titkos társat, és azt a feladatot kapták, hogy kézművesajándékot készítsenek neki.

Rúzsa Mária, a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagja három napot oktatott a táborban.

— Egy kis játékfigurát, színes polipot nemezeltünk, melynek szemet is varrtak, vagyis a tű, cérna használatát is gyakorolták. Sokan nem ismerték a gyapjú tulajdonságait, ezért beiktattam az anyagismereti tudnivalókat, beszéltem a gyapjú előkészítéséről, festéséről, a nemezelés technikájáról. Zsinegeket, fonatokat is gyártottunk, és természetesen a népszerű barátságkötelet, melynek létrehozásához ketten kellenek. Ezeket sokrétűen felhasználhatják, például hajkötőnek, karkötőnek, táskapántnak. Batikolást, textilfestést is tanítottam, pólót és sálat festettünk a kötözős, hajtogatós technikával, valamint a krumplipecsétes textilfestést is kipróbáltuk. Emellett bőröztünk is. Igyekszem folyamatosan természetes anyagokkal dolgozni, hogy ezeket is megismerjék. A kézművesség érdekli a gyerekeket, de szeretik, ha azonnal van eredmény, ezért olyasmit kell nekik kitalálni, ami gyorsan elkészül. Úgy gondolom, minél gyakrabban találkoznak a kézművestechnikákkal, annál inkább kinyílik előttük a világ, megismerik a kézzel alkotás örömét, és jönnek majd sorra a saját ötletek is — hallottuk Rúzsa Máriától.

Reperger Miklós, a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör elnöke az elhangzottakhoz hozzáfűzte, egy adai kovácsmester is bemutatta a saját mesterségét, a táborlakók pedig nagy odafigyeléssel követték. A teljesség igénye nélkül az oktatók közül megemlítette még Dienes Brigitta, Molnár Jolánka és Csizmadia Molli nevét is.

A 27. kézművestábor a hagyományokhoz híven az elkészült alkotások kiállításával és záróműsorral fejeződött be.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..