home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szüreti napok Palicson
Kartali Róbert
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Szüreti napok Palicson

Gazdag programmal várták a látogatókat a hétvégén Palicson a szüreti napokon. Gyümölcs-, zöldség- és kisállat-kiállítás, szüreti piac és kirakodóvásár, borkóstoló, főzőverseny, gyermekelőadások, koncertek és számos egyéb program tette igazi turisztikai látványossággá a rendezvényt.

Az eseményen mintegy száz kiállító jelent meg, a Vigadó épületének nagyteraszán pedig a termények gazdag felhozatalát szemlélhették meg a látogatók. A bemutatott gyümölcsöt és zöldséget a szabadkai Kolevka Gyermekotthon lakóinak ajánlották fel.

— Fontos, hogy nagyon gazdag a felhozatal. Sokan jelentek meg, akik szeretnék itt hagyni a bemutatott árujukat, és jótékonykodni a vásár befejezését követően — emelte ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, a XXXI. Palicsi Szüreti Napok tiszteletbeli házigazdája, aki a köszöntőbeszédében a palicsi fejlesztésekről is beszélt. — Fontos az ide érkezőknek, hogy hosszú évtizedek után Palicson van két nyilvános toalett, mint ahogyan az is, hogy a homokos strandon nem meredezhetnek azok a magas állványok, melyeken valaki egy kalandparkot álmodott meg, veszélynek kitéve az éjszaka folyamán a fiatalokat, akik ellenőrzés nélkül másztak volna fel 7-8 méteres magasságokba. Az elmúlt egy évben sikerült elérnünk, hogy az elkezdett fejlesztést áthelyezzük az állatkertbe, ahol zárt körülmények között, felügyelet mellett lehet ezt működtetni. Befejeződött az akvapark tervdokumentációjának a teljes körű kialakítása és az engedélyeztetése, még csak annyit kell megtenni, hogy pluszban mintegy 320 millió dinár legyen biztosítva, hogy be tudjuk fejezni. Szabadka város költségvetésében ez a pénz nem teremthető meg, tehát egészen biztos, hogy országos és tartományi forrásokból kell ezután nézni. Magának az akvaparknak a befejezése durván fél évet igényel a szerződéskötés pillanatától. Az elkövetkező hetek, hónapok döntéshozatali feladata, a nagy hotel építése a President Hotel és a férfistrand között. Ezen a 9 hektáros területen egy magas kategóriájú szálloda felépítésére van már érdeklődő, az ötletterv elkészült, elindultak az egyeztetések. Emellett az elkövetkező év végéig mind a kelebiai határátkelő, mind pedig az autópályán lévő átkelő kapacitásai meg fognak duplázódni, illetve elindult és nagy ütemben halad a Szeged—Szabadka vasútvonalnak a felújítása. Jövő tavaszra ez a fejlesztés is be kell hogy fejeződjön, felújítva a palicsi, hajdújárási, királyhalmi és horgosi állomásokat. Ennek köszönhetően a magyarországi turisták is nagyobb számban érkezhetnek majd erre a rendezvényre, akár a saját kerékpárjukat is magukkal hozhatják, hiszen feltehetik a vonatra.

Pásztor azon véleményének adott hangot, hogy Palics szép jövő előtt áll, hiszen azon dolgoznak, hogy Szabadka és Palics egykori hangulatát megtartva XXI. századi tartalommal töltsék fel.

A rendezvény nyitóünnepségén az Arena Zabatkiensis Borlovagrend Adrijana Brkljačot választotta meg szüreti királynőnek, az év szőlőtermesztője pedig a mérgesi Nikola Kujundžić lett.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..