home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szüreti kavalkád
Tóth Tibor
2021.09.23.
LXXVI. évf. 38. szám
Szüreti kavalkád

A hétvégén 53. alkalommal tartottak szüreti napokat Hajdújáráson. A gazdag és tetszetős terménykiállítás mellett a látogatók megcsodálhatták a helyi Lifka Sándor Művelődési Egyesület és a Vinogradar Labdarúgóklub ereklyéiből, fotóiból készült kiállítást, valamint a színpadon helyet kapott vasútmodelleket is.

1968-ban Noszián Sándor tanító bácsi kezdeményezésére még Hajdukovói Napok néven indult el a rendezvénysorozat, mely a környék egyik leglátogatottabb eseményévé vált. Az LIII. Szüreti Napokon a kiállítások mellett többféle program közül választhattak az észak-bácskai településre látogatók.


A hajdújárási kultúrotthon nagyterme tele volt szebbnél szebb terményekkel

A megnyitóünnepségen elsőként Szalai Eszter, a Lifka Sándor ME elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd Kern Imre, Szabadka alpolgármestere szólt a közönséghez. Kiemelte, hogy a kiállításon kiváló minőségű, gyönyörű terményeket láthatunk, de a helyi gyümölcsök és konyhakerti növények megtalálhatóak a környező települések és a távolabbi vidékek piacain is.

— Örömmel számolhatok be Hajdújárás infrastruktúrájának további fejlődéséről. A Dózsa György utca egy szakasza aszfaltburkolatot kap, valamint hosszú előkészületek után megkezdődött az építése a Szabadka—Szeged vasúti pályának, mely áthalad Hajdújáráson. Ez ugyanolyan mérföldkő a település fejlődésében, mint 1865-ben a Szeged és Baja között kiépített vasútvonal vagy az 1930-ban létesített nemzetközi közút volt. A vasút hatalmas lehetőségeket kínál fel. Korai még ígérni, de bízom benne, hogy a következő szüreti napokon bejelenthetjük, készek a tervek a vízvezeték-hálózat kiépítésére. Azt azonban megígérhetem, hogy a 2022. évi szüreti napokra már vasúton is érkezhetnek vendégek Szegedről, Szabadkáról, Palicsról, Királyhalmáról, Horgosról — mondta Kern Imre, majd megnyitotta a háromnapos rendezvényt.


A terménykiállítást Kern Imre és Sövény Rudolf nyitotta meg

Sövény Rudolf, a városi képviselő-testület hajdújárási tanácsnoka elmondta, 1968-ban a szőlőszüretet ünnepelték elődeink, majd a falu lakosai áttértek az almatermelésre, ma pedig egyre kevesebben termelnek almát, és a település inkább az iparosodás felé fordult.

— Nagyon sok vállalkozó él Hajdújáráson, aki már nem a gyümölcstermelésben látja a jövőt, de a szüreti napok továbbra is megmaradnak. Az LIII. Szüreti Napoknak is van egy üzenete: van élet Hajdújáráson és környékén, itt is lehet boldogulni. Tombolát is szervezünk, melynek bevételéből klubhelyiséget szeretnénk kialakítani a fiatalok számára. Egy tartományi pályázatnak köszönhetően kicseréltük a nyílászárókat az általános iskola épületén, az pedig külön örömmel töltött el, hogy a munkát egy helyi vállalkozó végezte. A közelmúltban aszfalt került a Boris Kidrič utca egy részére, mely a falu egyik legszebb utcája. Hamarosan megkezdődik a Dózsa György utca fennmaradt szakaszának aszfaltozása, elindul a Hajdújárás és Királyhalom közötti kerékpárút kiépítése, mintegy 1500 méter hosszan, és a műfüves labdarúgópálya létesítése. A telek megvásárlásához szükséges 5000 eurót a falu népe gyűjtötte össze, amire különösen büszke vagyok. Egy határon átnyúló IPA-pályázatnak köszönhetően a Vinogradar Labdarúgóklub főpályája köré reflektorok kerültek, így csapataink esti mérkőzéseket is játszhatnak. A Lifka Sándor ME egy térmikrofon-rendszerrel gazdagodott, a művelődési otthon pedig új megvilágítást fog kapni. A nyolcvan évig a föld alatt álló turulmadarat felújítottuk, restauráltuk, hamarosan le is fogjuk leplezni — mondta Sövény Rudolf.


A tavalyi Szüreti Napok óta 17 újszülött látta meg a napvilágot Hajdújáráson

A gyümölcsszentelő szentmisét dr. Horváth Endre helybeli plébános celebrálta, majd Kern Imre és Sövény Rudolf ünnepélyes szalagátvágással megnyitotta a terménykiállítást. Szokás szerint a Csőregeudvar is kitárult az édesszájúak előtt, hiszen a hajdújárási nyugdíjasszervezet tagjai több mint száz tojásból készítették el ezt az édességet a látogatók számára.

A szombat a sport jegyében telt. Az általános iskola tornatermében huszonegy résztvevővel asztalitenisz-tornát tartottak (az első helyet Lenner Csaba, a másodikat Kovács Zoran, a harmadikat Dragan Todorović szerezte meg), a helyi labdarúgópályán pedig az öregfiúk nemzetközi tornáját rendezték meg, melyen a három csapat közül a Vinogradar Labdarúgóklub vezetősége bizonyult a legsikeresebbnek, megelőzve a hajdújárási öregfiúkat és a Jászföld Hagyományőrző Egyesület csapatát. A gyerekek különféle ügyességi játékokban mérettettek meg, illetve a hagyományos motorostalálkozó sem maradt el. A szombat este a Kiss Kata zenekar fergeteges koncertjével ért véget.


Az asztalitenisz-torna dobogósai, szervezői

A Szüreti Napok zárónapja ünnepi szentmisével indult, majd káposztás birkapaprikásból, marhapörköltből és roston sült csirkecombból álló családi ebéddel, valamint színvonalas művelődési műsorral folytatódott. A tavalyi rendezvény óta 17 újszülött látta meg a napvilágot a településen, ők és szüleik ajándékcsomagban részesültek, majd megkezdődött a műsor, melyben a hajdújárási Lifka Sándor ME szakcsoportjai (Pitypang, Kőris, Boglya, asztali citerások kezdő és haladó csoportja), a királyhalmi Petőfi Sándor ME Pitypang néptánccsoportja, a ludasi Ludas Matyi ME szólistái, a palicsi Palics Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportja, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület ifjúsági táncegyüttese, valamint a Kamara Táncegyüttes lépett a lelátót színültig megtöltő közönség elé. A művelődési műsor után tombolát tartottak, melynek fődíja egy hatszemélyes, fafűtésű dézsafürdő volt. Az LIII. Szüreti Napok a Szóljon hát a nóta zenekar fellépésével fejeződött be.

A művelődési műsor nagy sikert aratott

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..