home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szünidei táborok Zentán
MÁRIÁS Endre
2010.01.20.
LXV. évf. 3. szám

A téli szünidőben a Bolyai Farkas Alapítvány az idén is megszervezte hagyományos téli matematikai-informatikai és képzőművészeti táborait a Bolyai Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnáziumban, ahova szinte az egész Vajdaságból érkeztek fiatalok. A táborlakók, akik főként hetedikes és...

A téli szünidőben a Bolyai Farkas Alapítvány az idén is megszervezte hagyományos téli matematikai-informatikai és képzőművészeti táborait a Bolyai Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnáziumban, ahova szinte az egész Vajdaságból érkeztek fiatalok.
A táborlakók, akik főként hetedikes és nyolcadikos diákok voltak, a természettudományi és képzőművészeti tantárgyak rejtelmeivel ismerkedhettek meg, s ez nemcsak a tudásuk bővítésére, hanem a későbbi felvételi vizsgára való felkészülésüket is jól megalapozta. A programot pedagógiai, pszichológiai és drámapedagógiai foglalkozások tették teljessé. Vida János, a Bolyai Farkas Alapítvány elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta: a szakemberek játékos foglalkozásokon igyekeztek elősegíteni a tinédzsereknek az önmagukról kialakított reális képet, az énképet, kommunikációs képességük növelését, önbizalmuk erősítését, és nem utolsósorban a társas kapcsolatok megteremtését. A tábor munkájában elsősorban a gimnázium és az alapítvány dolgozói vettek részt: Apró Bakai Magdolna pszichológus és családterapeuta, Bali Orsolya pszichológus, Bagi Márk csillagász, Balla Ákos festőművész, tervező, Béres Zoltán matematikus, Bordás Árpád fizikus, Csikós Pajor Gizella matematikus, Döme Zoltán színjátszó, Gruik Zsófia pedagógus, Hangya Jurca Éva némettanár, Lázár Tibor festőművész, Radócki Dukai Virág magyartanár, Ripcó Sipos Elvira matematikus és Szabó Magdolna matematikus.
A táborokban mintegy negyvenöt vajdasági magyar általános iskolás diák vett részt, és valamennyien nagyon élvezték mind az órákat, mind a szabadidő-tevékenységeket. Az oromi Pósa Vivien például -- aki a matematikai tábort választotta -- azt mondja, azért döntött e szünidei elfoglaltság mellett, mert nagyon szereti a matematikát, így a szabad idejében is szívesen foglalkozik vele. Mégis a csillagászati előadásokat élvezte leginkább, mert olyan témákról szerzett új információkat, amelyekről korábban nem nagyon hallott, és mivel nagyon izgalmasak voltak az órák, felkeltették az érdeklődését. A zentai Sőregi Viktornak is a csillagászati foglalkozások tetszettek legjobban. Bízik abban, hogy tovább bővítheti majd a táborban megszerzett ismereteit. Kiemeli azonban, hogy bár az előadásokat nagyon élvezte -- mivel sokkal érdekfeszítőbbek voltak, mint az iskolai tanórák --, neki mégis mindenekelőtt a társaság tetszett. Nagyon jól érezte magát a táborozáson, de ezzel természetesen nemcsak ő van így, hanem a többiek is. A szintén zentai Szénási Eszternek a fizikaórákon kívül szintén a csillagászat volt az egyik kedvence. Ugyanakkor hangsúlyozza, a táborban ráébredtek, hogy a matematikának nemcsak az iskolai órákon megismert unalmas oldala van, hanem olyan érdekfeszítő területei is, amelyekkel a fiatalok is szívesebben foglalkoznak, mint például a különféle logikai feladatok és hasonló érdekességek.
Antóci Dorottya Martonosról érkezett Zentára, a képzőművészeti foglalkozásokon vett részt. å is nagyon jól érezte magát a táborban, hiszen nemcsak sokat tanult, hanem a társaság is remek volt. Azt mondja, neki főként az alakzatok bemutatása tetszett, a különféle testeknek a körvonalaiban megmutatkozó képe, mely a rajznak az alapja. Erre kell a későbbiekben ráépíteni a további ismereteket. Dorottya egyébként két-három évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a rajzolással, és azóta egyre fontosabb neki. Tavaly is részt vett a táborban, és az akkori tapasztalatai alapján egyértelmű volt számára, hogy az idén is jelentkezik. Tudásának továbbfejlesztését várja tőle, ugyanis képzőművészeti iskolában szeretné folytatni a tanulmányait. Nyári Ákos ugyancsak a rajztáborban vett részt, Szabadkáról érkezett, ő is nagyon sokat tanult. Számára az emberi arc rajzolása volt a legizgalmasabb. Véleménye szerint nagyon jó volt, hogy az elmélet elsajátítása után rögtön ellenőrizhették, vajon alkalmazni tudják-e a gyakorlatban, és ha hibát vétettek, akkor azt a foglalkozásvezetők rögtön kijavították. Ákos azért jelentkezett a táborba, mert szenvedélyesen szeret rajzolni, azt azonban még nem tudja, hogy milyen területen folytatja majd a tanulmányait.
A zentai Boros Róbert, akinek a matematika és az informatika a kedvence, azt emelte ki, hogy olyan tudnivalóknak is a birtokába jutott, amelyeket később majd az iskolában hasznosíthat, hiszen az algebrai számítások és a geometriai feladatok által sok olyan ismeretanyagot szerzett, amelyeknek a tanítása az iskolai tantervben nincs benne. Az óbecsei Horváth Tamás is egyetért azzal, hogy rendkívül sok újdonságot tanultak a Zentán eltöltött néhány nap alatt, s ennek eredményeként jócskán bővült a tudásuk. Neki régóta a geometria az egyik kedvence, így a táborban is az e tudományterülethez kapcsolódó órákat élvezte leginkább. Az újvidéki Majoros Kristóf is azt mondja, nagy öröme telt az előadásokban, bár voltak olyanok is, amelyek kicsit hosszabbra nyúltak, ezeket viszont az tette érdekessé, hogy kiváló társaságban hallgathatták végig. Neki az algebra tárgykörével foglalkozó órák tetszettek a legjobban. Mint mondja, korábban is ez volt az egyik igazi erőssége, a tábori tanulmányok jóvoltából pedig úgy érzi, még inkább fejlődött ez a képessége.
A fiatalok elmondták, a tudományos foglalkozásokon kívül rendkívül érdekes szabadidő-tevékenységekkel is várták őket a tábor szervezői: különféle társasjátékokkal, csapatvetélkedőkkel, színművészeti és egyéb izgalmas elfoglaltságokkal. Arra a kérdésre, hogy ezek közül melyiket élvezték a legjobban, egyöntetűen azt válaszolták: a színészkedést Döme Zoltán--Bimbó vezetésével. Nem tagadják, ezek a szabadidő-foglalkozások kiváló alkalmat teremtettek arra, hogy mindenféle kötöttség nélkül együtt legyenek, sokat beszélgessenek, nevetgéljenek. Ez igen jól összekovácsolta őket, és hozzájárult ahhoz is, hogy sok maradandó élménnyel gazdagodjanak a téli szünidei táborok idején.
Felhívás
A Bolyai Farkas Alapítvány felvételi előkészítőt szervez matematikából és képzőművészetből. A hétvégi foglalkozásokat a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban??????? tartják. Felhívják a szülők és az osztályfőnökök figyelmét, hogy érdeklődni és jelentkezni a 024/816-700-as telefonszámon, vagy e-mailben a vjanos@bolyai-zenta.edu.rs címen lehet, illetve személyesen az alapítvány irodájában, a Posta utca 18. szám alatt, a II. emeleten, Vida Jánosnál. (Amennyiben levélben jelentkeznek, a szervezők kérik, írják meg a diákok adatait: név, iskola, település és elérhetőség).
A felvételi előkészítők időpontjai:
Matematikából február 28-án 9.30-kor kezdődik az első felkészítő foglalkozás, melyre a szülőket is várják. Ezt követően március 7-én, 14-én és 28-án, április 18-án, 25-én 10.00 órától 13.00-ig, illetve 14.00-től 17.00 óráig várják az érdeklődőket. Ezután május 8-án és 9-én, 15-én és 16-án, 22-én és 23-án, valamint 29-én és 30-án is tartanak foglalkozásokat szombatonként 10.00-től 13.00 óráig és 14.00-től 17.00 óráig, vasárnaponként pedig 9.00-től 12.00-ig.
Képzőművészetből március 6-án, szombaton kezdődik az első felkészítő foglalkozás, ismerkedéssel, erre a szülőket is várják. Ezt követően március 12-én és 13-án, 19-én és 20-án, 26-án és 27-én, április 16-án és 17-én, 23-án és 24-én, május 7-én és 8-án, 21-én és 22-én, 28-án és 29-én tartják a foglalkozásokat, péntekenként 17.00-tól 20.00 óráig, szombatonként pedig 8.30-tól 12.00-ig és 12.30-tól 15.30 óráig.
A szervezők várják az érdeklődő tehetséges általános iskolások jelentkezését, a felkészüléshez és a majdani felvételihez pedig sok sikert kívánnak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..