home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
Szövőtanfolyam és -szakkörök
Tóth Lívia
2022.11.21.
LXXVII. évf. 46. szám
Szövőtanfolyam és -szakkörök

A szövés alapjait sajátíthatták el nemrégiben az érdeklődők a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunkacsoportjának szervezésében. A tanfolyam koordinátora Fehér Piroska, a Százszorszép kézimunkakör vezetője, az oktató pedig a topolyai Simon Julianna kézműves volt.

— Mindhárom nap 9 és 18 óra között voltunk együtt. Hozzájárulást nem kellett fizetni, de az anyaghasználatot korlátoztuk, hogy mindenki elkészíthesse a saját munkadarabját, mely egy 30 cm széles és 50 cm hosszú szőttes. Ez tanulódarab, mert a képzésre kezdőket vártunk. Mindennap más-más csoporttal dolgoztunk, és a cél az volt, hogy megtanulják, miként kell felvetni a fonalat a munka megkezdéshez, és hogyan kell vezetni a szálakat. Szövőkeretet és szövőszéket is használtunk, valamint gyapjúfonalat és újrahasznosított fonalat is. Az utóbbit régi ruhaanyagok csíkokra szabásával nyerjük, és főleg rongypokrócok készítésére alkalmas — mesélte Fehér Piroska.

A megszőtt darabokból az ügyesebbek székpárnát, kistáskát, tolltartót vagy akár mobiltokot is varrhatnak. Akik az alapok elsajátítása után kedvet kaptak ahhoz, hogy jobban elmerüljenek ebben a hagyományos mesterségben, később kereshetnek olyan tanfolyamokat, ahol a minták szövésére is megtanítják őket.

A három csoportban összesen 45-50 személy alkotott, akik Tóthfaluból, Csantavérről, Újvidékről, Pirosról, Feketetóról, Topolyáról, Szenttamásról, Törökbecséről, Hódegyházáról, Tiszaszentmiklósról, Törökfaluból érkeztek.

A szövőnapokra ellátogattak a helyi Jovan Popović Általános Iskola másodikos, harmadikos és negyedikes diákjai is, és érdeklődéssel figyelték a szorgos asszonyokat. Többen közülük jelezték, hogy a szövést ők is szívesen megtanulnák. Számukra valószínűleg a következő iskolai félévben szerveznek foglalkozást a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben.

A program megvalósítását Csóka Község Önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tette lehetővé.

Mint azt már sokan tudják, Magyarország Kormányának köszönhetően a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott csaknem 5000 szakkör támogatására a Kárpát-medence területén. Ezek a foglalkozások már több vajdasági településen megvalósultak, és most a csókai egyesület is jelezte a részvételi szándékát.

— Nem titkolt tervem, hogy a község kistelepüléseinek kézimunka-kedvelőit is bevonjuk, valamint olyan személyeket, akik korábban nem jeleskedtek az ilyen közösségi alkalmakon — mondta Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke. — Öt-öt résztvevős szakkörök alapanyag- és eszközszükségletére adhattunk le előjelentkezést, és tizenhat témából választhattunk. A megfelelő szakkörszervezői módszertani vizsgák teljesítése után igényelhettem a csomagokat gyertyaöntésre, vesszőfonásra, makramékészítésre, bútorfestésre, gyöngykötésre és csipkeverésre. Jó lenne, ha ezeken a foglalkozásokon szakkörvezetőket tudnánk kiképezni, hogy a jövőben a község minden kistelepülésén segítsük a közösségépítést. Ezért kerestük azokat a jelentkezőket, akik ebben partnerek. Remélem, hogy a közösségben folyó tevékenység, beszélgetés hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevők kikapcsolódjanak, és kilépjenek a mindennapok mókuskerekéből, megfeledkezve a gondjaikról. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen látjuk, mi történik körülöttünk ebben a rohanó világban. 

A szakkörökben a munka novemberben kezdődik, és heti rendszerességgel májusig tart.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..