home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szövőnapok Csókán
Tóth Lívia
2022.10.21.
LXXVII. évf. 42. szám
Szövőnapok Csókán

A szövés alapjait sajátíthatták el az érdeklődők a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunkacsoportjának szervezésében. A háromnapos tanfolyam koordinátora Fehér Piroska, a Százszorszép kézimunkakör vezetője, az oktató pedig a topolyai Simon Julianna kézműves volt.

A Szövőnapok nevű rendezvény pályázat útján valósult meg, a jelentkezésre buzdító felhívás a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének oldalán jelent meg, és főleg a szervezethez tartozó településekről várták az érdeklődőket, de ez természetesen nem volt feltétel.

— Mindhárom nap 9 és 18 óra között voltunk együtt. Hozzájárulást nem kellett fizetni, de az anyaghasználatot korlátoztuk, hogy mindenki elkészíthesse a saját munkadarabját, mely egy 30 cm széles és 50 cm hosszú szőttes. Ez valójában tanulódarab, mert a képzésre kezdőket vártunk. Mindennap más-más csoporttal dolgoztunk, és a cél az volt, hogy megtanulják, miként kell felvetni a fonalat a munka megkezdéshez, és hogyan kell vezetni a szálakat. Szövőkeretet és szövőszéket is használtunk, valamint gyapjúfonalat és újrahasznosított fonalat is. Utóbbit régi ruhaanyagok csíkokra szabásával nyerjük, és főleg rongypokrócok készítésére alkalmas — mesélte Fehér Piroska.

A megszőtt darabokból az ügyesebbek székpárnát, kistáskát, tolltartót vagy akár mobiltokot is varrhatnak. Akik az alapok elsajátítása után kedvet kaptak ahhoz, hogy jobban elmerüljenek ebben a hagyományos mesterségben, később kereshetnek olyan tanfolyamokat, ahol a minták szövésére is megtanítják őket.

A három csoportban összesen 45-50 személy alkotott, akik Tóthfaluból, Csantavérről, Újvidékről, Pirosról, Feketetóról, Topolyáról, Szenttamásról, Törökbecséről, Hódegyházáról, Tiszaszentmiklósról, Törökfaluból érkeztek.

A szövőnapokra ellátogattak a helyi Jovan Popović Általános Iskola másodikos, harmadikos és negyedikes diákjai is, és érdeklődéssel figyelték a szorgos asszonyokat. Többen közülük jelezték, hogy a szövést ők is szívesen megtanulnák. Számukra valószínűleg a következő iskolai félévben szerveznek foglalkozást a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben.

A tanfolyam tartományi és önkormányzati támogatásból valósult meg.

A szerző és a Pannon RTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..