home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szórványközösségi ünnep
(L.M.T.)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám

A nyugat-bácskai szórványközösségek életében minden együttlét különleges alkalom. Csonoplyán a Mikulás krampuszával karöltve ötven gyereknek vitt ajándékot az ünnepet kísérő művelődési műsor keretében.

Az Arany János Kultúregyesületben tartott rendezvénynek hagyománya van, nagy gonddal készülnek rá évente. Krizsán Valéria osztálytanító, egyesületi titkár által felkészített több mint egy tucat gyerek csaknem két hónapon át gyakorolt a verseket, dalokat tartalmazó műsorra. Minden jelenlevő csemete csomagot kapott, a fellépőket az egyesület külön is megajándékozta munkájuk elismeréséül. Krizsán Valéria elmondta: biztató, hogy évről évre növekszik az érdekeltek száma. Az idén külön örültek a vegyes házasságokból származó gyerekeknek, és azoknak is, akik már elszármaztak a faluból más településekre, mégis a nagyszülők közreműködésével a kis csemeték visszajöttek a csonoplyai Mikulás-várásra.

Szakács Csaba az egyesület elnöke is beszélt az ünnepi alkalomról.

— Számunkra a Mikulás-műsor nemcsak egy érdekes és színes program, hanem a működésnek az egyik alappillére is, mert az a gyermek, aki kiskorában megszokja, hogy az egyesület törődik vele, és számon tartja, az később örömmel jön ide szorgoskodni is. Ezekből a gyerekekből nőnek ki azok a tartóoszlopok, amelyeknek mi — ma még aktív vezetők és tevékenykedők — egyszer majd nyugodt szívvel adhatjuk át az egyesület vezetését. Itt, a szórványban az ilyen kultúregyesületek nagyon fontos elemei a magyarságtudat ápolásának, népünk megmaradásának, a szokásvilágunk és hagyományaink megőrzésének.  

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..