home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
„Szórványháló”, avagy farsang, 2013
KEIPER Kornélia
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
„Szórványháló”, avagy farsang, 2013

A Fáklya Ifjúsági Keresztény Szervezet nevét Vajdaság-szerte ismerik a fiatalok. Már évek óta megrendezi a hagyományos farsangi jelmezbált. Az idén sem volt ez másképp, azzal a különbséggel, hogy egy nemzetközi program részeként külföldi, azaz romániai és magyarországi fiatalok is részt vettek az eseményen.

A program a határon túli vendégek érkezésével kezdődött. A delegáció vezetője Bajló Károly, akivel már több közös tevékenysége is volt a Fáklyának. A szervezők célja: információk gyűjtése a szórványban élő magyar ifjúság helyzetéről, szükségleteik felmérése, valamint az együttműködés lehetőségének a felkutatása. Ez a programsorozat 2013 januárja és márciusa között zajlik le négy helyszínen. Resicabánya után Szabadka a második állomás, majd márciusban Arad és Temesvár következik. Arad, Temes, Krasó-Szörény megyéből, valamint Bácskából és Bánátból vannak és lesznek képviselők a rendezvényeken.
Resicabányán anyanyelvápoló táborban dolgoztak a fiatalok. Az aradi találkozó „A nemzet színpadán” címet viseli, ahol szentesiek, aradiak, temesváriak és magyarkanizsaiak képviselik országaikat. Temesváron projektzáró konferencia, valamint néptánctalálkozó lesz „Szórvány a nemzet határa” elnevezéssel temesvári, végvári és nagybecskereki részvevőkkel.
Nekünk természetesen a szabadkai állomás a legjelentősebb, hiszen ezen a mi, azaz szabadkai fiataljaink is jelen voltak. Ez találkozó az „Együtt gondolkodás a szórványról” címet kapta. Ennek keretében szervezték meg a közösségi estet, farsangi hagyományokkal. Erre a mulatságra február 9-én este került sor a szabadkai Gróf Széchenyi István Általános Iskola épületében. Történelmi témájú álarcosbál címen hirdettük meg, tehát a történelem ismert személyiségeit kellett megszemélyesíteniük a jelenlevőknek. A Vajdaság településeiről érkezett fiatalok kiegészítve a külföldiekkel az éjszakába nyúló esten különféle programok szereplői voltak: körtáncban, jelmezversenyben, karaokéversenyben mérték össze képességüket.
Nagyon ötletes jelmezeket láthattunk, felsorolni is nehéz lenne őket. Jelen volt többek között John F. Kennedy és neje, továbbá Kleopátra, Winston Churchill és felesége, Hugonnai Vilma, Valentyina Tyereskova, Marilyn Monroe, a Grimm testvérek, Jane Austin, a török szultán, Petőfi Sándor, dr. Patch Adams, Szencsei Dénes és még hosszan folytathatnánk tovább a sort. Úgy látszik, az ifjúság mégis ismeri valamelyest a történelmet, hiszen az ókortól napjainkig képviselve voltak az ismert emberek.
Az idén rövid a farsangi időszak, de ez az est sem volt hajnalig tartó. Egy hagyományt elevenítettek fel a szervezők záróakkordként: a bőgőtemetést. Ezt a „szertartást” sokan nem ismerték, de amint láttuk, megnyerte a részvevők tetszését.
Ahogy az előző években, most is voltak támogatói a rendezvénynek, amelyek nélkül nem jöhetett volna létre. Ezek: Fáklya, Ébredés zenekar, BM Biromarket, Tornyosi Zsiványok, Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Külön köszönetet mondunk Fehérvári Magdának, a Gróf Széchenyi István Általános Iskola igazgatónőjének az önzetlen segítségéért.
Hálát adunk Istennek, hogy ez az est megvalósulhatott, és mint eddig, problémamentesen lezajlott!
Reméljük, a részvevők szép emlékekkel távoztak, és jövőre ismét találkozunk!
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..