home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Szórakozás télidőben
Kónya-Kovács Otília
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Szórakozás télidőben

Az Ittabéi Téli Találkozók rendezvénysorozatot a falu szülötte, Deák Ferenc író, drámaíró álmodta meg. Szerinte a település termékeny talaja a kultúrának, az emberek pedig szinte éheznek a műkedvelők által nyújtott tartalmakra.



— A szárnypróbálgatás éve 1976, az első jelentősebb rendezvényre pedig 1977-ben került sor — mondta az első tizenhét találkozó istápolója, Juhász Sándor. — Az volt az elsődleges célunk, hogy télidőben kimozdítsuk az embereket, szórakozási lehetőséget nyújtsunk a lakosságnak, ilyenkor ugyanis a földművesek is ráérnek egy-egy beszélgetésre, van idejük tanulni, művelődni. A legjobb színdarabokkal szinte minden évben eljött hozzánk a szabadkai vagy az újvidéki színház, az élőújságok sem hiányozhattak, és a vajdasági magyar írók, költők többsége — Fehér Ferenc, Gion Nándor, Bogdánfi Sándor, Németh István, Fehér Kálmán és mások — is részt vett a találkozókon. Mindannyian Deák Ferenc barátai voltak, és az ittabéiek nagyon büszkék voltak rá, hogy neves, megbecsült íróembereket köszönthettek.  

Manapság sincs ez másként, az emberek összefognak, és megszervezik a rendezvénysorozatot, különféle tartalmakkal gazdagítva a programot. Az idei megnyitóünnepség előtti, immár hagyományos tárlaton a harmadik begaszentgyörgyi művésztelepen készült munkákat, kézművestárgyakat tekinthette meg a közönség. A finomabbnál finomabb sütemények mintegy tizenöt szorgos kezű asszony munkáját dicsérték.

A műsor ezúttal is többnyelvű volt, szlovák, román, szerb és magyar néphagyományok tarkították. Fellépett a nagybecskereki Petőfi MME Sarkantyú néptánccsoportja, a toráki Vikentije Petrović Bokulac Művelődési Egyesület tánccsoportja, a begaszentgyörgyi Október 2-a Művelődési Egyesület táncosai, az aradáci Meškarke, Bácsfeketehegyről Kormos Irén szavaló, valamint a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület néptáncosai és szólistája, Hevesi Tibor, aki elénekelte a találkozó himnuszát, a Káka tövén költ a ruca című népdalt is. 

A közönség az elkövetkező hetekben is gazdag programra számíthat. Február 14-én Bálint-napi bulit rendeznek, február 28-án a kulpini Zvolen Kultúrközpont jóvoltából szlovák táncest lesz. Március 7-én az Adai Színtársulat az Ilyenek vagyunk mi... című darabját mutatja be este hét órától, azután pedig nőnapi mulatságba hívnak mindenkit. Március 14-én a nagybecskereki Madách Amatőr Színház vendégszerepel Az úr vadászni jár című darabbal. Március 15-én a Kossuth-szobornál tartják meg a bánáti központi ünnepséget. Az idei, XXXIV. Ittabéi Téli Találkozók rendezvénysorozatot a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület tagjainak egész estet betöltő műsorával zárják.

Ahogyan a megnyitóünnepségen Petes Béla faluelnök mondta: bíznak benne, hogy az ittabéi emberekben továbbra is lesz annyi erő, hogy megtartsák, és továbbadják ezt a szép ünnepséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..