home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Szóljunk a múltról!
Zséli Ágnes
2022.04.21.
LXXVII. évf. 16. szám
Szóljunk a múltról!

A Magyar Országgyűlés 2012. december 3-án ellenszavazat nélkül nyilvánította emléknappá április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját.

Történelmi jellegű előadást tartottak a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából Törökbecsén. Az eseményt a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezete, valamint a Teleház Polgárok Egyesülete hívta életre.

A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában lebonyolított rendezvényen az eseményekről a jelenlévőknek Györe Decsov Emese történelem szakos tanár, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának tagja tartott előadást.

— A II. világháború alatti és az azt követő események a fiatalabb generációk számára nem közismertek. Történész vagyok, de ha visszaemlékezem, én sem hallottam különböző történésekről. Akár az 1944-es, ’45-ös atrocitásokról, melyek megrázták a délvidéki magyarságot, de a történelemórák a felvidéki magyarok kitelepítéséről, deportációjáról sem szóltak. Úgy gondolom, a mai világban ezzel igenis kell foglalkozni. Meg kell hallgatni a túlélők véleményét, az emlékeiket. Én sokat kutattam ebben a témában, akár interneten, akár a túlélők visszaemlékezéseit tekintve.

A Törökbecsén megtartott, a Felvidékről kitelepített magyarokról szóló emlékműsoron a fiatalok sokat tanulhattak a XX. század történelméről, pontosabban arról, ami kimaradt a történelemkönyvekből.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..