home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szökkenjünk felnőttként is!
Bíró Tímea
2019.02.14.
LXXIV. évf. 6. szám
Szökkenjünk felnőttként is!

Az ugrókötél a gyerekkorunkat idézi. A sok futkározásban és ugrándozásban kellemesen kifáradtunk, de ahogy egyre jobban eltávolodtunk a gyerekkortól, az ugrókötél is feledésbe merült, holott felnőttkorban is nagy segítségünkre lehet.

Már az ókorból ránk maradtak olyan képek, amelyek kötél felett ugráló gyerekeket ábrázolnak. Ma nejlonból és bőrből készült kötelet használunk, régebben viszont összefont szalmából és vesszőből is kreáltak ilyen eszközt. A kezdetben a gyerekek körében népszerű, szabadban űzött játék a XX. század második felében terápiás célú foglalkozássá vált, majd idővel sportággá. A versenyeknek két típusát különböztetjük meg:

1. Gyorsasági számok: meghatározott idő alatt (vagy az első hibáig) hányszor lépi át a versenyző jobb lába a kötelet (30 mp, 1 perc stb.).

2. Szabadon választott gyakorlat: ahol a versenyző(k) meghatározott időhatárok (45—70 másodperc) között összefüggő gyakorlatokat ad(nak) elő egy kijelölt, általában 9 x 9 méteres pályán.

A sportolók és a mozogni vágyó emberek felismerték, hogy az ugrókötél mennyire hasznos segédeszköz lehet az aktív életmódban. Van, aki bemelegítésként használja, hiszen például egy súlyzós edzés előtti könnyed, 5-10 perces ugrókötelezés szépen felkészíti a keringési rendszert és az izmokat. Ez a mozgásforma valójában az egész testet átmozgatja, hiszen a gyakorlás során az elugráskor igénybe veszi a láb izmait, a légmunka során a törzs-, a has- és a hátizmokat, az áthajtásokhoz pedig a kar és a váll izmait aktivizálja. Ha kardioedzésként iktatjuk be az életünkbe, akkor segíti a testzsír csökkenését, fél óra kötelezéssel ugyanis körülbelül 300 kalóriát égethetünk el.

A rendszeres kötelezés javít az állóképességen, a mozgáskoordináción, segíthet a robbanékonyság és a gyorsaság fejlesztésében, a mozgással összefüggő idegrendszeri funkciók erősítésében. Ezeket az előnyöket számtalan más sporttevékenység során kamatoztathatjuk. Az sem elhanyagolandó, hogy az ugrókötéllel való mozgás fejleszti a ritmusérzéket, hiszen a gyakorlatelemek sikeres végrehajtásának egyik alapfeltétele a jól koordinált és jó ritmusú mozgás, mely — az esetek többségében — igen gyors. Sok edző a futás helyettesítésére is használja ezt a mozgásformát, mivel kíméli az ízületeket. Kiváló aerob edzés, erősíti a szív- és az érrendszert.

Elengedhetetlen, hogy megfelelő edzőcipőben mozogjunk, mely a talajra érkezéskor csillapítja az ízületeket ért terhelést. Ha még csak most ismerkedünk a sporteszközzel, akkor nejlonkötelet szerezzünk be, és ha már tapasztaltabbak, edzettebbek vagyunk, akkor érdemes bőrkötelet vásárolnunk. Léteznek súlyozott ugrókötelek is, melyekkel a kar és a váll jelentősebb izommunkát végezhet.

A jó ugráláshoz be kell állítani a kötél hosszúságát. Tegyük az egyik lábunkat a kötél közepébe, és emeljük fel a markolatokat a felsőtestünk felé. Ha kezdők vagyunk, akkor a markolatoknak éppen a vállak alá kell érniük, a sportosabb ugrálók esetében pedig a bordák magasságáig.

Nem mindegy, milyen testhelyzetben végezzük a gyakorlatokat, ezért figyeljünk arra, hogy teljesen egyenesen álljunk, a fejünk egy vonalban legyen a nyakkal és a gerincoszloppal. Térdünk egy kissé, könyökünk pedig 45 fokban legyen behajlítva.

Egy meglehetősen pénztárcabarát sportról van szó, mely nem helyhez kötött, bárhol végezhetjük, nyáron a szabadban, télen a szobában.

Ha valaki hát- vagy ízületfájdalmakkal küzd, műtötték a lábát, vagy gerincsérvvel operálták, akkor kerülje ezt a mozgásformát!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..