home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szöcskét neveztek el a természettudósról
(—)
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Szöcskét neveztek el a természettudósról

Egy húszmillió éves, borostyánba zárt szöcskét neveztek el a dokumentumfilmjeiről is ismert David Attenborough-ról. A fosszíliákban fennmaradt rovarok sokat elmondhatnak az evolúcióról és a korszakról, amelyben éltek.

Az amerikai Illinois-i Egyetem kutatói egy olyan borostyánkő-gyűjteményt vizsgálnak, amelyben tucatnyi — eddig nem ismert — légy, fullánk nélküli méh, szúnyog, hangya, darázs és más rovarok maradványai konzerválódtak. A kövületeket ötven évvel ezelőtt fedezték fel a Dominikai Köztársaságban.

Azt a parányi szöcskét, amelyet a híres természettudós és természetfilmes után Electrotettix attenboroughinak neveztek el, a kutatók különösen értékesnek tartják. „A szöcskék nagyon ritkák borostyánkőben, és ez a példány rendkívül jó állapotban maradt meg. Attenborough személyesen is érdeklődik a borostyánkövek iránt, és egyike volt a gyerekkori hőseimnek, ezért határoztam úgy, hogy a tiszteletére róla nevezem el a fajt” — nyilatkozta Sam Heads, az egyetem paleontológusa.

A fosszíliákban fennmaradt rovarok számos információt tartalmazhatnak az evolúció folyamatáról, valamint arról a korszakról, amelyből származnak. Heads szerint az ilyen leletek többet mondanak el az ősi klímáról és ökoszisztémáról, mint a dinoszauruszcsontok. A tudósok csak egy rendkívül lassú folyamat során tudják átvilágítani a borostyánkőleleteket, melyek nagy része foltos az oxidációtól. Ezért a kutatóknak óvatosan fel kell vágniuk köveket, és „ablakokat” kell csiszolniuk a felületükre, hogy megnézhessék, mit rejtenek az ilyen ősmaradványok.

Új fajokat fedeztek fel a Mekong-medencében

Óriás repülőmókus, repülőgekkó, fejjel párosodó hal és szem nélküli barlanglakó pók is szerepel a között a 367 új faj között, amelyet a kutatók a Mekong folyó vidékén fedeztek fel 2012-ben és 2013-ban.

Összesen 290 növény-, 24 hal-, 21 kétéltű-, 28 hüllő-, 3 emlős-, valamint egy madárfajt fedeztek fel, és ezeket hivatalosan új fajként ismerték el. A kutatott terület érinti Kambodzsát, Laoszt, Mianmart, Thaiföldet, Vietnamot és Kína délnyugati, Jünnan tartományát.

A Titokzatos Mekong című jelentés — melyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) a környezetvédelmi világnapon tett közzé — tizenöt új fajra hívja fel a figyelmet. Ezek közül az egyik a vörös és fehér bundájú repülőmókusfaj (Biswamoyopterus laoensis), amelynek egyetlen példányát egy laoszi vadhúspiacon gyűjtötték be.

Vietnamban fedezték fel a Griffin hártyásorrú denevért (Hipposideros griffini), amely groteszk, húsos orráról ismerhető fel, valamint a priapiumhalak csoportjába tartozó Phallostethus cuulongot, amelynek nemi szerve a szája mögött található, ezért a fejével párosodik. Helen repülőbékáját (Rhacophorus helenae) szintén Vietnamban találták. Az óriási zöld béka a fák között siklik nagyméretű, úszóhártyás végtagjait használva, és csak párzáskor ereszkedik le az esőtócsákba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..