home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szociális vállalkozás nyílt Makkhetesen
Cérna Lenke
2017.07.05.
LXXII. évf. 26. szám
Szociális vállalkozás nyílt Makkhetesen

Megálmodták, megpályázták és megnyerték — május végén Szabadkán megnyílt a Caritas Servis. A Makkhetes helyi közösség területén található kerékpárműhelyben már javában folyik a munka.

Kíváncsian kopogtattunk be a Caritas új vállalkozásának ajtaján. Cérna Zoltán éppen néhány bicikligumit ragasztott, a műhelyben pedig további kerékpárok várakoztak a javításra. A kétkerekűek jó szakember kezébe kerültek, hiszen a fiatalember egyrészt korábban is foglalkozott biciklijavítással, másrészt kerékpárversenyzői múltja is van, úgyhogy igazán jól ismeri ezt a fajta közlekedési eszközt. A műhelyben kisebb javításokat és alkatrészcserét is végez. Azt mondja, egyre több a munkája, de ahhoz, hogy az üzlet elegendő bevételt termeljen, napi tíz kerékpárt kellene megjavítania. Ennyi azonban egyelőre egyetlen munkanapon sem gurul be hozzá.

Ricz Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének igazgatója szerint fél év kell ahhoz, hogy a vállalkozás elegendő nyereséget hozzon.

— Az emberek már ismerik a kerékpárszervizt, hiszen mielőtt megnyitottuk volna, az épületben már működött egy biciklijavító műhely. A szerviz előtt nemcsak makkhetesiek, de a Zorka és a Vasutastelep helyi közösség polgárai is elhaladnak. A három városrészben megközelítőleg 20 000 ember él. Nagy részük a Majsai utat érintve jut be a munkahelyére, ráadásul egy iskola is van a közelben, ami szintén növeli a kerékpáros-forgalmat. Ide bárki bejöhet, hogy megjavíttassa a biciklijét. Ez a szerviz csak abban különbözik a többitől, hogy bevételét jótékony célra fordítjuk.

A Caritas mindennap azon dolgozik, hogy felkarolja a szegény sorsú lakosokat. A számláján viszont gyakran nem volt elegendő pénz a segítségnyújtáshoz, sőt, anyagi okok miatt több esetben a szervezet működése is veszélybe került. A Caritasban ezért úgy döntöttek, hogy meg fogják pályázni az Olasz Püspökségi Konferencia új szociális vállalkozások létrehozására kiírt tenderét. A pályázatot a Balkán északnyugati országaiban hirdették meg. Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Albánia, Görögország, Bulgária és Szerbia mutathatta be az elképzeléseit. Végül a szabadkai ötlet nyerte el a bírálóbizottság tetszését.

— Régóta szerettünk volna egy szociális vállalkozást nyitni, de az ötlet csak most ért meg, illetve most nyílt lehetőség a megvalósítására. Sokan csodálkozva kérdezték, hogy miért éppen kerékpárszervizt akarunk működtetni, de aki Szabadkán él, az tudja, hogy itt sok ember sportolásra használja a kétkerekűt, még többnek pedig ez a hétköznapi közlekedési eszköze. A vajdasági ember számára természetes, hogy van kerékpárja, melyet napi rendszerességgel használ is. A biciklik idővel elhasználódnak, és gyakran javításra szorulnak.

A szerviz nyereségéből élelmiszercsomagokat vásárolnának, segítenék azokat az embereket, akik hajléktalanok gondját viselik otthonukban, a Caritas irodájának fenntartására is költenének belőle, valamint kifizetnék néhány munkatársukat.

A Caritas Servisben jelenleg csak egy ember dolgozik, de amint megnő a műhely forgalma, még egy személy kaphat ott munkát. Zoltán addig is minden munkanapon 7 és 15 óra között, szombaton pedig 8-tól 12 óráig várja a javításra szoruló kerékpárokat a Majsai út 53. alatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..