home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Sziveri-tanterem a muzslyai iskolában
Kónya-Kovács Otíla
2021.11.01.
LXXVI. évf. 43. szám
Sziveri-tanterem a muzslyai iskolában

Ünnepi műsorral, rendhagyó irodalomórával avatták fel a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában a Sziveri-tantermet. A rendezvényhez nagy szeretettel járultak hozzá a hetedikes meg a nyolcadikos diákok, és noha Sziveri verseit nem könnyű szavalni, mégis örömmel vették az akadályt, és a tolmácsolásukban több költeménye is elhangzott.

A különleges irodalmi alkalom koszorúzással kezdődött, hiszen tavaly óta az iskolához közel, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt áll a Sziveri-szobor, melynek talapzatánál a diákok virágot helyeztek el, Lábadi Csilla előadásában pedig a Társastervezés című Sziveri-vers hangzott el.

A tanterem kialakításának kezdeményezése két évvel korábbra tehető. Molnár Attila iskolaigazgató ült asztalhoz a Sziveri János Művészeti Színpad tagjaival, és előterjesztette elképzelését, hogy a muzslyai származású költőnek ily módon is őrizhetnék az emlékét. Az ötletet tavaly tett követte, elkészült a Sziveri-tanterem, de a járványhelyzet miatt sokáig tolódott az átadása.

Az ünnepélyes avatót irodalomóra egészítette ki. Kovács Jolánka, az SZJMSZ művészeti vezetője, az iskola könyvtárosa jóvoltából hallhatták a diákok, hogyan alakult a költő rövid életútja, majd a tanulók Sziveri-verseket tolmácsoltak. A programban a Kertész Imre Intézet pályázatának nyertes alkotásai, a költő megzenésített versei is elhangzottak, és hála a technikának, valamint a fennmaradt videóknak, Sziveri Jánost is láthatták a jelenlévők a Bábel című versének előadása közben.

Már a tanterem felé közeledve érezheti a látogató, hogy nem mindennapi helyszínhez tart. Az ajtóról „ráköszön” Sziveri János portréja, egy kiváló grafika, melyet az iskola képzőművészet szakos tanára, Juhász Illés készített, aki a költő barátjának mondhatta magát. A tanterem falára gyönyörű kivitelezésű fotók kerültek Utasi Erzsébet, a költő Budapesten élő özvegye jóvoltából. A három faliszekrényben köteteinek borítói, családi fényképek, fiatalkori fotók, érettségi bizonyítvány, tabló, gyerekkori rajz és néhány fogalmazás kapott helyet. A tanterem kialakításának folyamatához a költő egyik fia, a Muzslyán élő Sziveri Gábor és családja is hozzájárult. A költő egyik unokája az iskola diákja, és nyilván büszkén lép be az irodalomórák helyszínére, a nagyapja nevét viselő tanterembe.

A fellépő diákok közül Pozsári Szelina és Kószó Teó elmondta, nagy büszkeséggel tölti el őket annak a tudata, hogy Sziveri János, a XX. század egyik legnagyobb magyar költője egykoron az iskolájukban tanult, a tanterem által pedig sokkal többet lehet majd megtudni a falu szülöttéről. A bemutatkozó tanulók között volt még Lakatos Teodor, Duga Beáta, Csorba Márió, Kardos Beatrix és Mészáros Tamás is, akiket Gyurity Erzsébet magyartanárnő készített fel.

A Sziveri János Művészeti Színpad tagjai a jövőben irodalmi estek megtartására is szeretnék használni a termet, melyekre az iskola diákjait és a költő tisztelőit is szeretettel várják.

A tanterem kialakításához Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága nyújtott anyagi támogatást, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság hozzájárulásával pedig a rendhagyó irodalmi est, illetve a Sziveri-tanterem avatója valósult meg.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..