home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szivattyúállomás épül, és bővül a helyi vízhálózat Kispiacon
Fehér Márta
2020.09.29.
LXXV. évf. 39. szám
Szivattyúállomás épül, és bővül a helyi vízhálózat Kispiacon

A helyi vízhálózat 430 méter vízvezetékkel és egy szivattyúállomással bővül. A végükhöz közelednek a munkálatok, melyeket az önkormányzat vezetői is megtekintettek.

— A projektum értéke mintegy 10,7 millió dinár, ebből 5 milliót a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság fedezett, az összeg fennmaradt részét pedig Magyarkanizsa Önkormányzata finanszírozta — nyilatkozta Marko Ždero, Magyarkanizsa Községi Tanácsának kommunális ügyekkel megbízott tagja. Rendkívül jelentősnek nevezte a beruházást, hiszen célja a víznyomásnövelés mellett Kispiac és Nosza összekapcsolása is.

Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. igazgatója elmondta, nélkülözhetetlen volt a szivattyúállomás kiépítése annak érdekében, hogy kielégítő víznyomásról tudjanak gondoskodni a környék lakosai számára, a Szabadka városhoz tartozó noszai oldalon és a magyarkanizsai Kispiac—Kőrös sornak nevezett részen is.

— A tervek szerint a hónap végéig befejeződnek a munkálatok, október folyamán pedig a műszaki átvétel is megtörténik. A vízhálózatra való rákapcsolódás lehetőségéről mindkét község érintett lakosait értesíteni fogjuk, hiszen az itteni kapacitások — 20 liter/s — kielégíthetik minden potenciális érdeklődő igényét. Magyarkanizsán 40 háztartás érintett, teljesítve a szükséges feltételt, azaz van építési engedélye. A szabadkai oldalon 70 ilyen háztartás található. A csatlakozás költségei 25—30 000 dinárt tesznek ki. A szabadkai vízművek vezetőivel nagy vonalakban már megegyeztünk a részletekről. Ők azt javasolták, mi pedig elfogadtuk, hogy a teljes hálózat a mi hatáskörünkbe tartozzon, tehát mi fogjuk a csatlakozást elvégezni és megfizettetni, akárcsak a vízszolgáltatást és a rendszert is fenntartani.

— Az önkormányzat sikeresen pályázott a tartományi mezőgazdasági titkárságnál, mégpedig ivóvízcsövek lefektetésére és egy pumpaállomás kiépítésére. A projektum költségeinek 45 százalékát az önkormányzat, 55 százalékát pedig a titkárság finanszírozta — mondta a helyszínen Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, és hozzátette, ezzel egész Kispiac területét lefedik ivóvízhálózattal, és egyúttal rá fognak csatlakozni a szabadkai Nosza Helyi Közösség hálózatára. — Nagyon bízom benne, hogy mindenkinek, aki itt, a két község érintkezésénél vagy határvonalánál él, mind a két település lakosainak egyformán jó minőségű ivóvízhez lesz lehetőségük hozzájutni. A következő időszakban folytatjuk az azbesztcsövek cseréjét és a szennyvízhálózat fejlesztését a község területén, tekintettel arra, hogy az ivóvízhálózat-lefedés több mint 95 százalékos.

Bencsik Tiborék hosszú évtizedek óta laknak Kispiacon, az épülő szivattyúállomás közelében levő családi házban. Ők is szeretnének csatlakozni az ivóvízhálózatra, annak ellenére, hogy két saját kútjuk van. Nemcsak a háztartás vízellátására használják őket, hanem öntözésre is, anélkül ma már lehetetlen a növénytermesztés, hiszen az állandósult száraz időjárás miatt szinte mindennap kell locsolni. A férfi azt mondja, nagy kapacitású pumpák vannak erre a célra a környéken, és elhúzzák innen a vizet, még a felszínit is, így vannak olyan időszakok, amikor nincs vizük.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..