Színpadra, fiatalok!
Szerda Zsófi
2019.06.14.
LXXIV. évf. 24. szám
Színpadra, fiatalok!

Lassan elkezdődik a felvételi időszak az egyetemeken. Az újvidéki Művészeti Akadémián kétévente nyílik magyar nyelven színészosztály, s ez az év bizony már egy újabb felvételi éve.

Táborosi Margaréta rendező-koreográfust, Hernyák György osztályvezető tanár asszisztensét arról kérdeztem, mit ajánl a most felvételiző diákoknak: hogyan készüljenek fel, mi alapján válogassanak szöveget.

* Vannak-e olyan szövegek, amelyeket nem szívesen ajánlasz a felvételizőknek, avagy kérdezhetném azt is, hogy mit ajánlasz, hogyan válasszanak?

— Mindenképp jó, ha a klasszikus művek közül Shakespeare, Molière, Csehov műveit forgatják, és persze a kortársakat, valamint a magyar írókat is lapozgatják. Már a válogatás alapján kapunk egy képet a jelentkezők tájékozottságáról, olvasottságáról. És talán a legfontosabb, hogy azonosulni tudjanak a szöveggel, önazonosak legyenek. Ki is lehet forgatni egy szöveget, aztán lehet próbálkozni nem szokványos monológokkal, például visszaadni a nagymama élettörténetét annak saját szavaival elmesélve, vagy írni is lehet, csak kreatívan! A három-négy hozott monológ vonultasson fel műfaji, stílusbeli és korszakbeli különbségeket, ugyanez vonatkozik a versekre is.

* A felvételinél egy osztályt nyitó tanár mire figyel leginkább? A kiből lesz a cserebogár elv működik, vagy már félig kifejlődött cserebogarakat kerestek? 

— Elég egy mozdulat, egy hangsúly, melyre felfigyelve felvételt nyerhet valaki. Persze fontos az akarat, a felkészültség a felvételire, majd az első rosta utáni, körülbelül egyhetes második körön való teljesítmény. Nincs szabály. Nemegyszer volt, hogy egy diák nem egyhangú döntés alapján lett felvéve, és mindenki örömére a pályára került, illetve fordítva. Ez egy folyamatos önmunkát igénylő szakma, nem egy polgári állás 8-tól 16 óráig tartó munkaidővel, és az érési folyamatok is különböznek. A színészi fejlődéssel párhuzamosan a személyiség is alakul, egyik nélkül nincs a másik. Keserű kenyér, de ha megvalósul egy jó alakítás/előadás, szinte eksztatikus érzéssel tölti el az embert. A 4 + 1 év alatt a hallgatók a lelkükkel, testükkel, hangjukkal, idegrendszerükkel tanulnak meg dolgozni. A képzés összehasonlíthatatlan a többi egyetemével, hiszen az akadémián is részesülnek ugyan elméleti képzésben, de legalább 70%-ban gyakorlati az oktatás.

* A felvételi leírásában szerepel egy úgynevezett harmadik kör, azaz bemutató a vizsgabizottság előtt. Ez mit takar?

— Az első kör utáni körülbelüli egy hétben külön foglalkozik a jelentkezőkkel ének-, beszéd-, valamint tánctanár, és persze színészmesterségből is kapnak feladatokat, jeleneteket, például monológokat is kell készíteniük. Folyamatos a tanárokkal való konzultálás, és ennek végén történik meg az egy hét anyagának a bemutatása, melynek alapján döntést hozunk, hogy ki nyer felvételt.

A jelentkezés és a papírok beadásának határideje június 18-a. Az első kör napja június 19-e. Itt a muzikalitást mérik fel, illetve készülni kell 5 verssel (lírai, epikus), 3 monológgal (tragikus, komikus, drámai), 1 állatmesével, 1 dallal. A második kör június 20-a és 25-e között lesz, és július 10-én lehet majd beiratkozni. A jelentkezéshez szükséges dokumentumok: jelentkezési lap, a személyi igazolvány fénymásolata, igazolás a befizetett összegről, a középiskolai bizonyítványok fénymásolata, a diploma fénymásolata (magyarországi esetében Szerbiában honosított, illetve ilyen folyamat alatt álló diploma), kinyomtatott és aláírt önéletrajz, valamint az anyakönyvi kivonat. Emellett két fénykép (3,5 x 4,5 cm) is szükséges.

Költségek: jelentkezés (5500 din) / II. kör (5500 din) / beiratkozás (5500 din).

Hát csak bátran! Az osztályvezető tanárok az idén is várják Vajdaság Jászai Marijait és Latinovits Zoltánjait!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..