home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Színházzal a környezetért
Miskolci Krisztina
2024.05.24.
LXXIX. évf. 21. szám
Színházzal a környezetért

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a knjaževaci Njegoš Népkönyvtárral és az olaszországi Associazione culturale Mulino ad Arte színházzal közösen megtartotta a Green E.Th.I.Cs nemzetközi projektum bemutatóját.

Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a környezettudatosságra, előadó-művészettel segítsék elő a zöldgondolkodást és a fenntarthatóbb életmódra való áttérést. A projektum fő profilja, hogy az embereket kulcsszereplőként vonja be a kulturális tevékenységekbe. A közös munka ötlete már 2019-ben megfogalmazódott, ám csak 2022 szeptemberében kezdődhetett el, az olaszországi Università degli Studi di Torino kezdeményezésére. A projektumhoz tizennyolc partner csatlakozott több európai országból, Szerbiából jelenleg ketten, a Népkör MMK, illetve a knjaževaci Njegoš-könyvtár. A közeljövőben számíthatunk különféle művészeti tevékenységekre, workshopokra, társasjátéknapokra, konferenciákra, melyek során ráirányítják a figyelmet a környezetünket érintő problémákra és azok orvoslására. A megvalósítást a 2021 Kreatív Európa Program finanszírozza.
A szabadkai premiert augusztus 23-án és 24-én tartják meg az Interetno Fesztivál keretében, ahol részt vehetünk egy művészeti projektumon, melyet Kovács Nemes Andor színművész és Sánta Zoltán rádiós műsorvezető vezet majd. Az augusztusi bemutatóból a sajtótájékoztató alkalmával részletet is láthattunk.


A projektumot három nyelven ismertették. Először Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára üdvözölte a jelenlévőket, majd Bodrogi Hajnalka mutatta be a pályázatot magyar nyelven. Szerb nyelven Vladana Stojadinović, a Njegoš Népkönyvtárból, majd olaszul Erika Montemurro a Mulino ad Arte APS — Piossasco — Torino színházból vázolta az elképzelést. A felsoroltak mellett láthattuk Daniele Ronco művészeti vezető olasz nyelven előadott performance-át. Továbbá megtudhattuk, hogy az olasz színház kezdeményezésében létrejött a Teatro a Pedali (Színház Két Keréken) elnevezésű program, mely során kerékpárokkal termelnek áramot a színház működtetéséhez. Ennek köszönhetően csökkenteni tudják a színházak, előadások, koncertek, kiállítások, fesztiválok stb. környezetre gyakorolt hatását. A műsor szervezői elköteleződtek amellett, hogy csökkentik a művészettel járó negatív környezeti hatásokat, törekedve arra, hogy ettől kezdve minden környezetbarát legyen.
A bemutatók után a társult partnerek termékbemutatóit is megtekinthettük, végül az egészség és a környezetvédelem jegyében vegán és vegetáriánus falatok kóstolásával ért véget a délelőtt.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..