home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Színes színházi képzés
SZARKA Ákos
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Színes színházi képzés

Az idő talán az egyik legképlékenyebb dolog a világon: ha nagyon unjuk magunkat, akkor egy perc is hosszú óráknak tűnhet. Ám ha élvezzük azt, ami körülöttünk zajlik, a drága idő úgy elsuhan, mint az álomkép, melyre az ébredés pillanatában még emlékszünk, öt perccel később azonban már a teljes feledés homályába merül…

Élek-halok a színházért. Nem volt kérdés tehát, hogy Szabadkán a Kálló Béla színművész által júniusban meghirdetett színházi képzés felvételijére elmegyek-e, vagy sem. Idestova egy hónapja kezdődtek a próbáink, ám hogy mit is rejteget számunkra ez az év, azt szerintem még senki sem tudja biztosan, és az utolsó pillanatig nem is fogja megtudni, hiszen a színházban bármi bármikor megtörténhet. Hogy mégis valamiféle képet kapjak a dolgokról, egyik próba után elcsíptem Bécit, hogy válaszoljon néhány kérdésemre.
— Miben különbözik a mostani színházi képzés a hajdani színitanodaitól?
— Alapjába véve semmiben. Persze felhasználom a színitanodákban szerzett tapasztalataimat, a legnagyobb változás azonban talán az új közeg és az új helyszín: a szabadkai Danilo Kiš Alapítvány Raktár Ifjúsági Klubjának helyiségei. Itt egy picivel több idő és több tér áll a rendelkezésünkre. Ez pedig háttér-biztonságérzetet nyújt nekünk, nekem. Szakmai téren pedig annyi a változás, hogy régebben tanári kar foglalkozott a tanodásokkal, most pedig Raffai Ágnes színművész tanítja őket. Azonkívül a foglalkozások színesebbé tételéért különféle work shopokra hívok vendégeket — olyan embereket, akik más utakon járnak, s ennélfogva más útirányt is mutathatnak a színházi műhely képzésében részt vevőknek.
— Mi a célja a képzésnek?
— A fölvételi alkalmával hangsúlyoztam, hogy a tanoda nem kizárólag színházi orientáltságú. Ennek az egész kezdeményezésnek egy nagy felfedezőútnak kellene lennie. A cél az, hogy valamennyien ráébredjetek bizonyos hiányosságaitokra, és kezdjétek el leküzdeni őket. Úgy gondolom, nem nekem kell célt kitűznöm, hanem elsősorban annak, aki ide eljött. Ez kétirányú dolog: én átadni, nyújtani szeretnék valamit, a diákok pedig kapni. Ha ez a „kínálat-kereslet” találkozik, az jó, ha pedig nem találkozik, akkor majd útközben kiderülnek az óhajok-sóhajok… Ebben a közös munkában kiegészítjük egymást, egymástól tanulva fejlődünk.
— Mi a tapasztalatod: általában mit várnak a tanodától a fiatalok?
— Szerintem mindenkiben van egyfajta megnyilatkozási és szereplési vágy, másrészt mindenkiben lennie kell egy belső késztetésből fakadó fejlődési igénynek is. Az emberek szeretnek megmutatkozni, reflektorfénybe kerülni, és ez természetes dolog.
— A tanodások közül hányan választották a színészi pályát?
— Generációnként tíz emberből legalább négyen-öten jelentkeztek a színművészeti akadémia felvételijén, kettőt-hármat fel is vettek az egyetemre. Ez szerintem jó arány. Sőt volt egy év, melyben négyüknek is sikerült felvételt nyerniük. Nagyon sokan vannak most színészi pályán a tanodából.
— Mennyi energiádba kerül az órákra való felkészülés, és milyen elvárásokat támasztasz a diákokkal szemben?
— Nagyon remélem, hogy nem terhellek túl benneteket. Azt gondolom, hogy az elvárásaim nem túl nagyok, a teljesítésébe talán nem haltok nagyon bele. A legnagyobb probléma az, hogy kevés az óraszám: a heti kétszeri találkozás nem elegendő a gyors fejlődéshez. Ezért adok fel nektek mindig bőven „házi feladat”-ot. A felkészülés az órákra egyáltalán nem esik nehezemre. Ehhez utánajárására, kutatómunkára van szükség, és ez a saját szakmai fejlődésem szempontjából is hasznos. Tehát az órákra való felkészülés tulajdonképpen nem más, mint önfejlesztés.
— Mik a terveid ebben az évben?
— Szabad a gazda! Mindenhová elmegyünk, ahol lehetőség adódik rá, hogy bemutatkozzunk, hogy minél többet lehessünk színpadon és közönség előtt. Ami biztos: tartunk egy év végi előadást és egy irodalmi estet. Ám nem biztos, hogy megvalósul a hangverseny. Meglátjuk, milyen hanganyaggal rendelkezem. Ha az osztálynak a 80%-a jó hangú, akkor megcsináljuk, de ha csak a fele, akkor nem. Senkire sem akarom ezt ráerőltetni. Azt azonban mindenképpen el szeretném kerülni, hogy csak bizonyos emberekkel foglalkozzam, mindenkit a képességei szerint szeretnék fejleszteni! A Népszínházban a Mágnás Miska bemutatását tervezik, a Gyerekszínházban videobejátszásokat forgatnak majd… Tehát vannak lehetőségeink, s ezeket mind meg is ragadjuk.
Megnyugtathatom a kedves aggódó szülőket: az, hogy erre a képzésre szántuk a szabad időnket, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindannyian színészek leszünk. Ám úgy gondolom, ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy valami szépre, nemesre és nem utolsósorban hasznosra fordítsuk az energiánkat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..