home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Színes, politikamentes mozaik
Pásztor-Kicsi Gergely
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Színes, politikamentes mozaik

A Vajdasági Televízióban nemrég új műsor indult: a Visszapillantó. A nézők minden vasárnap délután kettőkor a televízió 2-es csatornáján értesülhetnek az előző hét vajdasági történéseiről, pontosabban azokról az eseményekről, amelyeknek nincs közük a politikához. Aki lemarad a műsorról, az az ismétlést hétfőn délelőtt fél tizenegykor, illetve a vasárnap este fél tizenegykor kezdődő TV Sport után tekintheti meg.

A Visszapillantó nagyrészt a Vajdasági Televízió híradójának előző heti, saját készítésű riportjaiból áll. A riportokat a különböző települések tudósítói készítik, illetve olyan anyagokat is láthatunk a műsorban, amelyeket a híradó munkatársai Újvidéken forgattak le. A műsor hossza 25-30 perc.

A Visszapillantót egy fiatal, de már összeszokott páros szerkeszti: Horvát Diana és Kurcinák Árpád. Noha mindketten pályájuk elején vannak még, már sokat dolgoztak együtt, például nemrég egy, a szó legnemesebb értelmében közérdekű műsorsorozatot készítettek, mely azt a negyven vajdasági középiskolát mutatta be, amelyben magyar nyelven is folyik tanítás. A műsor februártól májusig készült, és ezután következett a Visszapillantó. — Árpival jól tudunk együttműködni — mondta Diana —, bár az előző műsorunkhoz hasonlóan most sem jelenünk meg egyszerre a képernyőn, felváltva vezetjük és szerkesztjük a műsort. Abból a szempontból viszont fontos a közös múltunk, hogy ismerjük egymást, bízunk egymásban, mivel tudjuk a másikról, hogy a munkához komolyan áll hozzá. Olyan nem fordul elő, hogy valamelyikünk ne végezné el a rá eső feladatokat.

Ami a riportokat illeti, Diana azt is elmondta, hogy leginkább emberközeli témákat dolgoznak fel. Emellett a műsor profiljának fontos eleme, hogy mellőzi a politikai és gazdasági jellegű híreket, mivel Vajdaság-szerte vannak „színes, szép témák”, melyekkel szintén kell foglalkozni: különféle műsorok, díjátadások, ünnepi megemlékezések, művelődési események. A szerkesztők az ilyen és ehhez hasonló témákat mutatják be, hogy — mint mondták — egy kicsit lazább hangulatban múljon el a vasárnap délután, ne pedig egy komoly, gondterhelt műsort kapjon a néző.

—Vannak más műsorok, melyek foglalkoznak politikával, gazdasággal, természetesen ezek is jó tartalmak, mi viszont könnyedebb tematikában gondolkozunk. Minket az olyan témák érdekelnek, amelyek kapcsán megszólalnak a hétköznapi emberek, akik köztünk élnek, akikkel az utcán is találkozunk — mondta Diana. Vagyis olyanokkal, akik majdnem mindnyájan vagyunk — tehetnénk hozzá.

A műsor célközönsége tehát elsősorban minden olyan vajdasági ember, aki valamiképpen részt vesz a közösségben, aki követi a társadalmi és művelődési eseményeket, emellett szeretné a képernyőn látni azokat, akik hozzá hasonlóak vagy hozzá közeliek. Barátait, gyermekét vagy éppen a szüleit.

Mint azt Kurcinák Árpádtól, a műsor másik szerkesztőjétől megtudtam, az adás mindig a folyó hét szombat és péntek közötti részét öleli fel, és nem a hétfőtől vasárnapig terjedőt, mivel a műsor vasárnap kerül képernyőre, és előtte a stúdióban az összekötő szöveget is fel kell venni, a vágás pedig csak ezután következik.

Persze nem alakult mindig minden zökkenőmentesen. Miután Márton Attilában, a műsor ötletgazdájában megszületett az összefoglaló, retrospektív jellegű műsor koncepciója, a fiatal szerkesztők előtt még hosszú út állt: bele kellett szokniuk az új műsor szerkesztésébe, és szembesülniük kellett a nehézségekkel. Árpád erről is mesélt:

— Meg kellett tanulnunk, hogyan kell egy ilyenfajta műsort elkészíteni: hogy hol találjuk meg magukat a riportokat, a föliratokat. Gyakran a riportok címével is meg kellett küzdenünk, mivel gyakran nem elég egyértelműek. Például van úgy, hogy kapunk egy olyan riportot egy iskolanapról, amelynek a címe Škola (a számítógépen a fájloknak szerb nevük van). Az is megesik, hogy ha az anyagot Zentáról küldik, akkor a fájl neve Zenta lesz. Így aztán előállhat egy olyan helyzet, hogy ha egy héten három anyag érkezik Zentáról, akkor három Zenta című anyagunk van.

Ezeket a címeket természetesen csak magunk között használjuk, a dátum sokszor segít. Meg kellett szoknunk az újdonságokat. Ezek kezdeti nehézségek voltak, melyek valójában nem is nevezhetőek igazi nehézségeknek. Egy új kihívás volt ez számunkra. Azt is fontos megemlíteni, hogy egy tapasztalt gárda tagjai segítenek bennünket, amikor éppen az ő szaktudásukra van szükségünk — mondja Árpád. A műsor egyik legérdekesebb része egyébként A Néző Szava című rovat, melyben a néző elmondhatja, mi a véleménye a Vajdasági Televízió híradójáról, műsorairól. Mindenki szóhoz juthat, aki nézi a csatornát: művelődési egyesület igazgatója, civil szervezet elnöke, gazda, gyári munkás — szóval bárki, aki kamera előtt szeretne nyilatkozni arról, hogy mit akar látni. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen a televízió ezáltal — ha odafigyel a visszajelzésekre — sokszínűbbé válhat, ami egy médiumnak csak előny lehet. Különösen jó, illetve a műsor alkotóit dicséri, hogy a riportalanyok el merik mondani a kamera előtt, ha valami nem tetszik nekik. Nemrég például egy újságíró, Kókai Péter azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha a műsorban több grafika, kimutatás lenne, vagy ha többet foglalkozna sporttal. 

— A konstruktív, megszívlelendő kritikára mindig kíváncsiak vagyunk — mondja Árpád —, sőt, örülünk is neki. Persze nem tudunk mindenre hatni, mi ugyanis „kapott” anyagból dolgozunk, de megteszünk minden tőlünk telhetőt.

A szerkesztők és a műsor nagyon sokat köszönhetnek a tudósítóhálózatnak, mely egész Vajdaságot átszövi: egy-egy újságíró állomásozik Szabadkán, Zentán, Adán, Óbecsén, Zomborban és Nagybecskereken. A hálózat tagjai a helyi témákkal foglalkoznak, tudják, hogy a héten milyen eseményre kerül sor a településükön és környékén. Az emberek ismerik őket, és jelentik nekik, amikor valami történik. A műsor így érdekes riportokhoz jut, melyeknek nagy részét Újvidékről vagy Szabadkáról valószínűleg lehetetlen volna megszervezni.

— Nem tudunk ennyi helyre elmenni — mondja Diana. — A tudósítóink nagyon hasznosak, fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk a munkájukat. A hálózat nemrég bővült, mivel Nagybecskereken és Zomborban azelőtt nem volt tudósítóközpont. Ilyen jó munkakörülmények között nem is célunk, hogy a műsorba kerülő riportokat mi magunk készítsük el. Szakáll Laura csapatától például nemrég egy remek riportot kaptunk a tiszavirágzásról. Erről a jelenségről nem lehet előre tudni, mikor kerül rá sor, a kollégáknak tehát nagy szerencséjük volt, hogy éppen jókor jártak ott. Olyan képeket sikerült készíteniük, amelyeken egészen közelről látszik a kis kérész. Nagyon szép, National Geographicbe illő felvételeket kaptunk.

Később, amikor megemlítem, hogy szívesen néznék még több művelődéssel kapcsolatos hírt, Árpád elmondja: az, hogy mekkora szerepe lesz egy műsorban egy-egy témának, például a művelődésnek, sokszor attól is függ, hogy milyen események történtek azon a héten. Megesik, hogy egy héten „túl sok” hírt kapnak egy területről, és ilyenkor el kell dönteni, mi a fontosabb. Természetesen azokat a riportokat részesítik előnyben, amelyekben magyar emberek szólalnak meg, és ez jó is így, hiszen a Visszapillantó a vajdasági magyarságnak készül.

Noha a műsor valójában az előző heti riportokat „hasznosítja újra”, bárki megállapíthatja: korántsem egyszerű másolásról, „riportlapátolásról” van szó. A hírek tematikus csoportokba vannak szervezve, egy-egy blokk általában két-három riportból áll. A szerkesztők igen ügyesen válogatnak, az adásba kerülő riportok ugyanis rendkívül sokszínűek, igazi, jó értelemben vett vegyes salátáról beszélhetünk. Jól megfér egymás mellett a traktorfesztiválról és a Kosztolányi Dezső Színház új kollégájáról készült riport, illetve II. János Pál tóthfalusi szobrának leleplezése meg a Vajdasági Vágta sem zárják ki egymást. Ez a heterogenitás a Visszapillantó talán legnagyobb erénye.

A szerkesztőség a következő telefonszámokon várja azok jelentkezését, akik szeretnének nyilatkozni a Visszapillantó adásának A Néző Szava című rovatában: 064/819-58-74 (Kurcinák Árpád) és 064/819-57-22 (Horvát Diana).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..