home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szili Katalin: a beiratkozási ösztöndíjak Kárpát-medence-szerte segítik a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását
(MTI)
2022.12.28.
LXXVII. évf. 52. szám
Szili Katalin: a beiratkozási ösztöndíjak Kárpát-medence-szerte segítik a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását

A beiratkozási ösztöndíjak Kárpát-medence-szerte segítik a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását - jelentette ki Szili Katalin a felvidéki Léván, ahol köszöntőt mondott a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjprogramjának idei felvidéki záróeseményén kedden.

A miniszterelnöki megbízott a helyi Juhász Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában - ahol kedden 14 kiselsős kapott ösztöndíjat - rámutatott: mivel az intézmény a járási székhelyen az egyetlen magyar oktatási intézmény, jelentősége és felelőssége halmozott, és ezért is köszönet illeti azokat a szülőket, akik ezt a magyar iskolát választották gyermekeiknek, erősítve a magyar közösséget. Felidézte: Magyarország Alaptörvényébe foglalta, hogy felelősséget visel minden magyarért, ezért a magyar kormány elsődleges nemzetpolitikai prioritása a külhoni magyarság támogatása, annak szülőföldön való boldogulásának biztosítása.


MTI/Komka Péter

"Meggyőződésünk, hogy minden gyermek ajándék, minden gyermek őrhely, a magyar nyelv, kultúra, hagyomány megismételhetetlen hordozója" - fogalmazott Szili Katalin. Hozzáfűzte: ezért is különösen nagy öröm az a siker, hogy a lévai iskolakezdők számát a tavaly januári előzetes számokhoz képest sikerült megduplázni, ami sokban az iskola új vezetőjének, a pedagógusoknak és a Rákóczi Szövetség segítségének is köszönhető.

Hangsúlyozta: a lévai magyar iskola követendő példa, amely azt mutatja, hogy összefogással és odafigyeléssel szórványvidékeken is meg lehet szólítani magyar családokat, hogy a magyar gyermekek az anyanyelvükön tanulhassanak, ezzel biztosítva egyéni előmenetelüket, erősítve a saját közösségüket.

A Rákóczi Szövetség első ízben 2004 novemberében hirdette meg Magyar Iskolaválasztási Programját a Felvidéken azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar iskolaválasztás fontosságára. A program célja a külhoni területeken élő magyar, vagy részben magyar családokat arra bátorítani és ösztönözni, hogy magyarul beszélő, iskolakötelessé váló gyermeküknek válasszanak magyar nyelvű iskolát. A program 2010 óta fokozatosan bővül, ma már a Felvidék mellett több Kárpát-medencei magyarok lakta régióban működik. Jelenleg a Kárpát-medencében több mint 8000 kisgyermek kap ösztöndíjat a Rákóczi Szövetségtől, közülük 3300 a Felvidéken.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..