home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szilárd alapokra építve
Tóth Tibor
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
Szilárd alapokra építve

Az adai Halász József Női Kézilabdaklub csapatai sikeres idényen vannak túl. A felnőttek újoncként a 7. helyen zárták a Szuper B Liga küzdelmeit, a második számú felnőttegyüttes pedig a dobogó 3. fokára állhatott a II. Liga vajdasági csoportjában. A korosztályos utánpótláscsapatok közül az U12-es A csapat megnyerte a Szuperligát, majd az országos bajnokság döntőtornáján a 3. helyet szerezte meg, az U12-es B együttes az I. Liga 2. helyén végzett, a 14 éven aluli lányokból álló csapat pedig a Szuperliga ezüstérme után az országos bajnokságot a 4. helyen zárta. Urbán Mónika, a Halász József Női Kézilabdaklub elnöke az elmúlt idényt értékelte, de szót ejtettünk a további tervekről is.

— Az elért eredményekkel elégedettek vagyunk. A bajnokság elején még a dobogó is elképzelhetőnek tűnt, több alkalommal megleptük ellenfeleinket, mivel újonc lévén nem igazán ismertek bennünket. A tavaszi idényre való felkészülés alatt több lány elkapta a koronavírust, és az első néhány mérkőzést a betegségből épphogy felépülve, még nem teljes erőnléti állapotban játszottuk le. Néhány fontos meccset elveszítettünk, így nem végeztünk még előkelőbb helyen. Csalódottságra azonban semmi okunk, nagyon jó mérkőzéseket játszottunk, sok szép gólt dobtunk, és elégedettek vagyunk a 2021/22-es idényben nyújtott teljesítményünkkel — értékelt Urbán Mónika.

A lányok megérdemelt pihenőjüket töltik, a következő idényre való felkészülést augusztus 1-jén kezdik meg. A csapatban és a kispadon is egyaránt jelentős változások történtek, nyolc játékosra ugyanis már nem számíthat a szakvezetőség, mely szintén megújult, mivel Viktor Felbabot Milan Vještica váltja a kispadon, kinek munkáját a szintén új segédedző, Aleksandar Savović segíti.


Az országos bajnoki bronzérmes 12 éven aluli csapat

— Tudtuk, hogy az idősebb játékosok előbb-utóbb férjhez mennek, anyai örömök elé néznek, de van, aki egyetemi tanulmányai miatt intett búcsút a sportágnak, és olyan is, aki pályafutását másik csapatban folytatja. Fiatal csapatunkat még fiatalabb játékosokkal egészítjük ki, hiszen célunk, hogy a fiatalok megtalálják az első csapatig vezető utat, érvényesüljenek a felnőttek között, és itt Adán, hazai közönség előtt játsszanak, szerezzék a gólokat — emelte ki a klubelnök.

A Halász József Női Kézilabdaklubban mindig nagy hangsúlyt helyeztek az utánpótlásképzésre. Az edzéseket már elsős, második általános iskolásokkal kezdik, az egy évvel idősebbek már minikézilabdát játszanak, tehát ügyelnek arra, hogy a legkisebbek idejében hozzászokjanak a pályához, a játékhoz, a mérkőzésekhez. A közelmúltban zárult idényben a tízéveseket benevezték a tizenkét évesek közé, akik Benák Krisztián és Pander Éva vezetésével nagyon szépen helytálltak, és a 2. helyet szerezték meg az I. Ligában. A tizenkét év alatti lányok Király Ágnes és Božić Boglárka vezetésével az országos bajnokságon a dobogó 3. fokára állhattak, a tizennégy éven aluliak pedig szintén a Božić—Király-kettős irányításával épphogy lemaradtak a dobogóról, és a 4. helyen végeztek.

— Mindkét csapatunkra nagyon büszkék vagyunk. Az országos bajnokságon mindkét korosztályban csak árnyalatnyi különbségek döntöttek a csapatok között, egy-két gólon múlott, hogy nem végeztünk még előrébb. Számunkra az egyén fejlődése a legfontosabb, ami a későbbiekben sokkal inkább eredményt hoz, mint most egy-egy érem vagy serleg. Viszont sportolók vagyunk, így természetes, hogy a legjobb eredményt ma szeretnénk elérni, nem holnap vagy holnapután. A tizennégy éven felüli, tehát a középiskolásokból álló csapatunkat beneveztük a felnőtt II. Liga vajdasági csoportjába, ahol a lányok idősebbek ellen mérkőzve a kilenc csapat között a 3. helyet szerezték meg, mellyel szintén elégedettek vagyunk. Ebből az együttesből többen az első csapatunkban is pályára léptek. Azt vettük észre, hogy a szuper B ligás csapatunkban kevesebb játéklehetőséghez jutó lányok egy-egy második ligás mérkőzés után önbizalommal telve, nagyobb lendülettel játszottak a magasabb rangfokozatban szereplő együttesünkben. A következő idény jóval küzdelmesebbnek ígérkezik, hiszen fiatalabb, tapasztalatlanabb csapattal vágunk neki a pontvadászatnak. Ismét mi leszünk az ismeretlen csapat, bízom benne, hogy a meglepetéscsapat. A korábban kevesebbet szereplő játékosaink alkalmat kapnak a bizonyításra, megmutathatják, mire képesek. Konkrét célokról nem beszélnék, mivel nem szeretnék terhet rakni a játékosokra és az edzőkre. Bízom benne, hogy mindenki jól fogja magát érezni a következő idényben, és a lehető legtöbbet hozza ki magából — mondta Urbán.

A 2022/23-as idényben a tizennégy éves korosztályt és a második csapatot továbbra is Božić Boglárka vezeti, a tizenkét éveseket Király Ágnes irányítja, a tízévesekkel (akiket újra beneveznek a tizenkét évesek közé) Pander Éva és Benák Krisztián dolgozik, a legkisebbeket pedig Öreg Ildikó és Onjecki Zsanett tanítja az alapokra. Az első csapat erőnléti edzője Rákos Zsuzsa, a kapusedzői teendőket pedig Manojlović Boris látja el, aki a fiatalabb korosztályokkal is dolgozik. Az utánpótlás-korosztályok erőnléti edzésébe Tóbiás Vivien is besegít, a teljes szakmai stábot pedig Goór Róbert szakmai vezető felügyeli.


A 4. helyen végzett 14 éven aluli együttes (fotók: Halász József Női Kézilabdaklub Facebook-oldala)

Az egyesület több éve kiváló együttműködést valósít meg a Magyar Kézilabda-szövetséggel.

— Az MKSZ a lehető legjobbkor, egy olyan időszakban nyújtott kezet, amikor több középiskolás fiatal elhagyta egyesületünket, mert nem volt anyagi lehetőségünk, hogy ezeket a korosztályos csapatokat benevezzük a bajnokságba. Túl nagy rés tátongott az általános iskolások és a felnőttek között. Ezt látta meg a szövetség. Mi is kértünk segítséget, hiszen több olyan játékost neveltünk ki, aki később Magyarországon szép karriert futott be, gondolok itt Kubina Mollira, Zaj Klárára, Albek Annára… Több olyan lányról beszélhetünk, aki Magyarországon nem tudott kiemelkedőt nyújtani klubjában, Adára sem tért vissza, és abbahagyta a sportot. Nagy fájdalmunkra ezek a tehetségek itthon nagyon jó eredményeket érhettek volna el, Magyarországon viszont elvesztek. Az MKSZ támogatásának hála minden mérkőzésre el tudunk utazni, és több korosztályt nevezhetünk a korosztályos bajnokságokba. Sportcsarnokunk állapotáról is meggyőződtek, és Ada Önkormányzatával összefogva egy felújítás esedékes. Az önkormányzat a tetőszerkezet renoválását végzi, az MKSZ a padlózatot és a vizesblokkot újítja meg, az Együtt Növünk Fel! Alapítvány jóvoltából pedig a nézőtéren székek lesznek kihelyezve — sorolta Urbán, majd kiemelte a Potisje Pletex Férfi-kézilabdaklubbal való kiváló együttműködést, hiszen haladni, előrelépni csak összefogva lehet.

Az egyesületben bíznak benne, hogy a felújítási munkálatok szeptember 17-éig elkészülnek, és a bajnokság első fordulójában a Temerin együttesét már a megújult sportcsarnokban fogadhatják. Az adai csapat a második fordulóban a prokupljei Topličaninhoz látogat, majd a lányok az őszi idény folyamán a Srem (otthon), Petrovaradin (idegenben), Mladi radnik (o), Studentski Grad (o), Crvena zvezda (i), Sloga (o), Napredak (i), Beograd (o) és a Radnički (i) csapatával mérkőznek meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..