home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szilágyi Péter: online szervezi meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját
2021.02.10.
LXXVI. évf. 6. szám
Szilágyi Péter: online szervezi meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját

A járványhelyzetre való tekintettel online szervezi meg idén a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját – közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. A találkozóra – amelyet február 26-án tartanak – 200 iskolavezető kapott meghívást a világ minden tájáról.

Felidézte: a találkozót 2018-ban hívta életre az államtitkárság azzal a céllal, hogy összhangban a Magyar Diaszpóra Tanács által 2016-ban elfogadott stratégiai dokumentumban foglaltakkal, erősítse a magyar nyelvű oktatás szerte a világon és a pályázati lehetőségek, programok mellett egyeztető fórumokkal is támogassa a diaszpórában élő magyarságot.

Szilágyi Péter kiemelte: a diaszpórában élő magyar közösségeket a gyerekeken keresztül lehet a leghatékonyabban megszólítani. Hozzátette: az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó az információszerzésen és az első kézből való tájékozódáson túl lehetőségeket biztosít a magyar iskolák számára a kapcsolatok építésére, a tapasztalatcserére és a hálózatosodás lehetőségeinek felmérésére is.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: „A látókörünkben több mint 250 iskola van, de a valós szám megközelítheti a 300-at, az intézmények száma folyamatosan nő.” Hozzátette: az eltelt egy évben Európában és Latin-Amerikában is újabb kezdeményezések indultak hétvégi magyar iskolák létrehozására, így 2021 januárjában Dél-Tirolban indult szervezett keretek között hétvégi iskola, de Kolumbiában is tervezik gyermekfoglalkozások indítását.”

A miniszteri biztos elmondta: a találkozó nem pedagógus-továbbképzés, hanem az intézményvezetők és foglalkozásvezetők számára kínál általános nemzetpolitikai tájékoztatást és lehetővé teszi az iskolák működését segítő jó gyakorlatok megismerését, egymásnak való átadását. Hozzátette: 2020-ban összesen 111 iskolavezető és oktatási felelős vett részt a találkozón, idén azonban az online rendezvény lehetővé tette, hogy bővítsék a kört, így 200 iskolavezetőt hívtak meg a Föld minden tájáról.

Szilágyi Péter kiemelte: „2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében, olyan tudást szeretnénk közvetíteni, ami a jövőben is hatékonyan segíti a diaszpórában élők oktatói tevékenységet és tovább erősíti a magyar-magyar kapcsolatokat.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..