home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Szijjártó: stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben
MTI
2022.11.16.
LXXVII. évf. 46. szám
Szijjártó: stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter a lengyelországi rakétabecsapódással kapcsolatban, mely két halálos áldozatot is követelt,  szerdán reggel telefonon egyeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte a magyar emberek szolidaritását és segítőkészségét.

Zbigniew Rau arról tájékoztatta, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak a keddi rakétabecsapódással kapcsolatban, nem tudják, kinek a használatában álltak a rakéták, mint ahogy azt sem, ki lőtte ki azokat és milyen szándékkal. A lengyelek alapos, minden körülményt felderíteni kívánó vizsgálatot folytatnak a becsapódás helyszínén, és amennyiben ennek a vizsgálatnak lesz közlésre érdemes eredménye, arról tájékoztatják Magyarországot.


Fotók: Szijjártó Péter/ Facebook

A lengyel külügyminiszter tájékoztatása szerint Lengyelország kezdeményezte a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárást, amely szerint ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi saját területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát, arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy „a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni”.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, és kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás.

A szerda reggeli információk szerint nem a Barátság kőolajvezeték sérült meg, hanem a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, az áramlás biztosításához szükséges eszközöket működtető transzformátorállomás. Szijjártó Péter szerint valószínűleg rövid időn belül újraindulhat a szállítás a vezetéken, és kiemelte: Magyarország több hónapnyi készlettel rendelkezik, ezért nincs veszélyben az energiaellátása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..