home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szerény összegből, mégis sikeresen
Zséli Ágnes
2022.05.26.
LXXVII. évf. 21. szám
Szerény összegből, mégis sikeresen

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület aktivitásait korábban az önkormányzat és a helyi közösség is nagyobb összegű anyagi támogatásban részesítette, 2010 óta azonban pályázni kell a pénzre. A legnagyobb gond az, hogy az ilyen módon odaítélt forrás nem elegendő.

Az idén a bánáti település egyetlen magyar művelődési egyesületének a tevékenységére a tartományi kisebbségi titkárság 80 000 dinárt hagyott jóvá, valamint a működését a Magyar Nemzeti Tanács és a Csoóri Sándor Alap is rendszeresen támogatja. Az önkormányzat községi kisebbségi akciótervének 400 000 dináros keretösszegéből pályázat útján a magyar közösség programjait mindössze 240 000 dinárral segítik majd.

— Egyesületünk ebben az évben is szerény keretösszegből, mindössze félmillió dinárból gazdálkodhat — mondta Ilia László elnök. — Az összetartás jegyében dolgozunk, hiszen az itt élő magyarság pontosan érzi a nemzeti identitás, a hagyományok, a történelmi örökség fontosságát.

Az egyesület székházát a ’70-es években önkéntes munkával helyiek és vállalkozók építették fel, és az ingatlan mindmáig az önkormányzat tulajdonában van.

— Mindamellett, hogy nincs épületünk, az egyesületben harminc éve töretlenül folyik a munka. Több csoportban mintegy hetvenen táncolnak, énekelnek, emellett állandó jelleggel alkalmi, ünnepi műsorokat szervezünk. Ilyen például a farsangi jelmezes batyubál, a Szent István-napi bográcsos főzőverseny, a tizenkilenc éves Ricsaj bánáti népművészeti találkozó, a történelmi megemlékezések és más hasonló rendezvények — sorolta az elnök. — 1992-től 2002-ig az egyesület berkeiben színjátszó csoport működött, a fiatalok modern táncokat tanulhattak, sőt, a táncdalénekesek is bőven kivették részüket a munkából. Húsz évvel ezelőtt az akkori vezetőség úgy döntött, a további tevékenységet a hagyományok őrzésére alapozza. Tavaly első alkalommal Törökbecse adott otthont az énekes népijáték- és néptáncvetélkedőnek, a Kőketáncnak, másodszor részesülhettünk abban a megtiszteltetésben, hogy a mi Tisza-parti kisvárosunkban tartották meg a Gyöngyösbokrétát és a Durindót, az idén április elején pedig a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt is. Ez utóbbinál szeretnénk, ha az eseménynek állandó jelleggel Törökbecse adna otthont, mi mindenképp vállalnánk, hiszen amellett, hogy kitűnő helyszínről tudunk gondoskodni, az ilyen jellegű rendezvények a közösségünket is erősítik, ami különösen itt a szórványban fontos. 

Azt is tudni kell, hogy a 150 tagot számláló egyesület égisze alatt működik az időskorúakat felölelő Bokréta kézimunkacsoport, a Teleház Polgárok Egyesülete, valamint a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezete. Mindez összetoborozza a falu apraját-nagyját.

A 2007-ben emelt 80 négyzetméteres épületünk tetőjének bitumenes lemezborítását újra cserélik, amire a község évi költségvetéséből 1,2 millió dinárt irányoztak elő. Emellett fő célunk, hogy az épületkomplexum lehetőleg mielőbb a magyar egyesület ingatlantulajdonába kerüljön, ami lehetőséget nyújtana az anyaországi támogatások megpályázásához is — hangsúlyozta Ilia László. 

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület a fennállásának 30. évfordulóját alkalmi műsorral, kísérőrendezvényekkel ünnepli a nyáron. A jubileumi gálát az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mellett a testvértelepülésekről, a magyarországi Mezőtúrról és a szlovákiai Párkányról érkező résztvevők, vendégek is színesítik majd.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..