home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szerencse és balsors
Fehér Márta
2019.09.29.
LXXIV. évf. 39. szám
Szerencse és balsors

Öt lottóhetes az idei mérleg — Megrázta a közvéleményt a felmentő ítélet — A gyógyszerek útja — Rengetegen vettek részt a hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon 

Öt lottóhetes az idei mérleg

A Blic arról cikkez, hogy 2019-ben öten ütötték meg a szerencsejátékok királynőjén a főnyereményt, egy személy pedig 6 millió euróval lett gazdagabb, mégpedig rögtön az év elején, január 15-én került a rekordösszeg Szabadkára. Egy év várakozás után, hiszen telitalálat korábban 2018 elején volt a lottón. Az év folytatásában két „hetes” került a fővárosba, egy-egy pedig Kladovóba és Prnjavorba. A május különösen kedvező hónapnak bizonyult, hiszen sorozatban jöttek a telitalálatos szelvények, előbb 1,85 millió euró, majd kétszer mintegy 300 000 euró nyereménnyel. No, de hol éri meg legjobban befizetni Fortunának hízelegve? A rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt öt-hat évben tizen-egynéhány alkalommal Belgrádban landolt a hihetetlen gazdagság: háromszor Újbelgrád, kétszer Rakovica, egyszer-egyszer Grocka és Mladenovac városrészekben, míg négy „hetes” a tágabb városközpontban landolt. A legszerencsésebb belgrádi markát mintegy 2 millió euró ütötte, azaz jóval kevesebb pénznek örülhetett, mint az a szabadkai, aki az év elején megkaparintotta a 6 milliót. (Blic)

 

Megrázta a közvéleményt a felmentő ítélet

Nem szűnnek a felháborodott hangok azután, hogy a Fellebbviteli Bíróság felmentett egy roma férfit, aki két évvel ezelőtt egy 13 éves kislánnyal létesített szexuális kapcsolatot. Némelyek szerint ez rossz üzenet, hiszen mintegy engedélyt ad arra, hogy a közeljövőben is megtörténhessenek hasonló esetek, mások szerint most kiváló alkalom mutatkozik arra, hogy a romák körében gyakori esetnek, a kiskorúakkal kötött házasságoknak egyszer s mindenkorra véget vessenek. A Fellebbviteli Bíróság szerint a vádlott védelme és a szakértők véleménye szerint a férfi környezetében megszokott a 14 évesnél fiatalabbakkal kötött házasság és szexuális kapcsolat, mások ellen nem emeltek vádat, így a szóban forgó eset vádlottja sem tudhatta, hogy bűncselekményt követ el. Az indoklás óriási felhördülést okozott. Nemcsak a közerkölcsöt, hanem a Szerbia által aláírt emberi és gyermekjogi ENSZ-egyezményt is sérti. A Szerbiai RTV szerint a törvényhozástól várhatjuk az áttörő megoldást — a családról szóló törvény módosításával jövőre teljesen betilthatják a kiskorúakkal kötött házasságokat. (Szerbiai RTV)

 

A gyógyszerek útja

Idegcsillapítókat és potencianövelőket csempésznek Szerbiából Svédországba, a tablettákat a kórházakból lopják — írja a Blic. A rendőrség és a vámhatóság munkájának köszönhetően az év eleje óta több mint 1 millió illegális gyógyszert foglaltak le az országban. Ezeket leginkább a német, a svájci és a svéd feketepiacra szánták. Svédországban csak vényre kaphatóak idegcsillapítók, így a szerbiai ügyeskedők jó kereseti lehetőséget láttak ebben, annak ellenére, hogy egyes gyógyszerek nagyon veszélyesek, és függőséget okozhatnak. A szerbiai vámhatóságtól kapott információk szerint egyre nagyobb méreteket ölt a gyógyszercsempészet, 2019-ben több mint félmillió különböző orvosságot foglaltak le, illetve májusban, egyetlenegy rendőrségi akcióban, 600 000-et találtak, amikor is öt embert letartóztattak. A múlt hónapban is nagyobb mennyiséget foglaltak le: 75 fogászati cikket és 32 doboz gyógyszert találtak egy autóban Horgosnál. (Blic)

 

Rengetegen vettek részt a hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon 

Tizenötödik alkalommal szerveztek ingyenes szűrővizsgálatokat Szerbia-szerte, ezúttal 216 egészségügyi intézmény várta a pácienseket. Rekordszámú polgár döntött úgy, hogy kivizsgáltatja magát, egészen pontosan 25 570-en. Az egészségügyi minisztérium akciója keretében eddig több mint 325 000 polgár vett részt szűrővizsgálatokon, a nagy érdeklődés pedig azt mutatja, hogy az emberekben egyre jobban tudatosodik a megelőzés fontossága. A tárca megköszönte az egészségügyi dolgozóknak a munkáját, a polgároknak pedig a támogatást és a türelmet. (Tanjug, Szerbiai RTV)


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..