home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Szerelemről, kamaszokról
(gyg)
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Szerelemről,  kamaszokról

Havi könyvajánlónk a könyvtáros javaslatával

Kapcsolataink törvényszerűségeit ismerhetjük meg behatóbban, és gazdag érzelmi világok kapui tárulhatnak fel előttünk, ha ebben a hónapban is odafigyelünk a könyvtáros ajánlatára, és ellátogatunk a szabadkai Városi Könyvtárba, ahol Berényi Eszter, a kölcsönző osztály felnőtt részlegének könyvtárosa izgalmas olvasnivalókkal várja az érdeklődőket.
A Nyitott Akadémia sorozat legfrissebb kiadványában, a Hidak egymáshoz című kötetben mindennapi életünk mozgatórugóiról, empátiáról, kommunikációról és konfliktuskezelésről tanulhatunk. A fejlett empátiás készség és a megfelelő kommunikációs készség sokszorosan meghálálja az elsajátítására fordított erőfeszítéseket, ezek ismeretében ugyanis kedvezőbb lehet konfliktusaink kimenetele. A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége, amit a köteten keresztül az olvasó is elsajátíthat.
A kisgyermekkortól a serdülőkorig fellépő kapcsolatok nehézségeit igyekszik megkönnyíteni Ranschburg Jenő Én és a többiek… című könyve, mely az alkalmazkodás tudományába vezeti be olvasóját. A könyv elsősorban a szülőknek szól, akik ezáltal megérthetik, hogy gyermekük számára az óvodai és iskolai közeg olyan kihívásokat teremt, amelyek sokszor tanácstalanságot ébresztenek mind a gyermekben, mind a felelős szülőben. Ranschburg Jenő sorra veszi a szülő—gyermek kapcsolat nehézségeit, a testvérféltékenységet, a beszoktatás, a barátok, a szerelmek okozta problémákat és azok megoldási módját.
Időszerű témát boncolgat, két lázadó kamaszról szól az olasz regényíró, Niccolo Ammaniti Én és Te című regénye. Az elszakadást lehetetlenné tevő túlzott szülői ragaszkodás ellen lázadó fiú és a drogfüggő féltestvér története ez, aki ugyancsak hazugság által próbál menekülni a családi kötelékekből. A két fiú a pincében talál menedéket, ahol az élet nagy kihívásaival, problémáival is szembesül.
A történelmi regény imádóinak ismét Philippa Gregory regényét ajánlja a könyvtáros. A másik királynő c. regény Stuart Mária, a skótok királynője és I. Erzsébet angol királynő hatalomért és szabadságért vívott szenvedélyes küzdelméről szól.
Sokak örömére immár magyar nyelven is kikölcsönözhető a könyv, amelyről mindenki beszél. James E. L. világsikolyának számító Ötven árnyalat trilógiájának első két kötete, A szürke ötven árnyalata és A sötét ötven árnyalata is megtalálható a Városi Könyvtár polcain. A trilógia erotikus, mulattató és mélyen megindító története egy különleges fiatal férfi és egy ártatlan lány kapcsolata körül forog, amely világszerte hatalmába keríti olvasóit.
Amennyiben a fenti könyvek felkeltették érdeklődését, vagy kedvet kapott más olvasnivalóhoz, látogasson el a Városi Könyvtárba vagy annak fiókkönyvtáraiba, és forduljon bizalommal a könyvtároshoz, aki addig is Kosztolányi Dezső szavaival várja olvasóit: „A könyv a szellemi manna, amelyből mindenki jóllakhatik, az égi táplálék, amely minél inkább fogyasztják, annál több lesz belőle, a bűvös kenyér, amely senkit sem hagy éhen, minden ínséget kielégít, hatalmassá tesz, úgyhogy mindenki az ismeretek tőkése és nagybirtokosa lehet általa, gondolat-milliomos.” 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..