home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Szerbnyelv-oktatás a VM4K-ban
Kartali Róbert
2021.05.25.
LXXVI. évf. 20. szám
Szerbnyelv-oktatás a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ az általános iskolák alsó tagozataiba járó gyermekek számára szervezett szerbnyelv-oktatást. A meghirdetett felzárkóztató tanfolyamra a helyek rekordgyorsasággal teltek meg. Akkora volt a túljelentkezés, hogy a tervezett létszámot megháromszorozták, így Szabadkán a kettő helyett négy csoportot indítottak, közkívánatra pedig Csantavéren is megszervezték a képzést.

A program során a gyerekek játékosan, kommunikációs gyakorlatok és zenei foglalkozások segítségével, lépésről lépésre tanulhatják meg a szerb nyelvet. Mindezt azzal a céllal, hogy növekedjen az önbizalmuk, és bátrabban beszéljenek szerbül.

— Jó lenne, ha a gyerekek megszeretnék a szerb nyelvet — nyilatkozta Szalai Andrea, a VM4K szakmai referense. Mint mondta, a képzés folyamatában négyen vesznek részt, és a jelentkezők szintjéhez képest alakítják ki a tanmenetet, továbbá igyekeznek elrugaszkodni a hagyományos tantermi formától és előadásmódtól, s egy interaktív, mindenki számára kellemes környezetben, mindennapi példák és élethelyzetek alapján próbálják megvalósítani a nyelv elsajátítását.

— A tanfolyam célja, hogy az alsós diákok ne essenek kétségbe, és ne ijedjenek meg, ha valahol szerbül kell megszólalniuk. Egyszóval növelni szeretnénk az önbizalmukat, hogy magabiztosak legyenek, ha szerb nyelvű közegben kell kommunikálniuk — emelte ki Gubena Erika, a VM4K szakmai referense, aki korábban a magyart mint környezetnyelvet tanította a szerb nyelvű diákoknak, így ez a feladat sem áll tőle távol. — Gazdagítjuk a szókincsüket, hogy a mindennapi helyzetekben szerb nyelven is feltalálhassák magukat. Az egész foglalkozás szerepjátékokon, szituációs és helyzetgyakorlatokon alapul, így eltérünk a megszokott iskolai módszertől. Egy-egy foglalkozás 90 percig tart, a szerepjátékon kívül egy zenés-játékos blokkra is jut idő. A harmadik és a negyedik osztályos tanulók pedig a gyakorlatokon túl már szöveges feladatokat is kapnak, hogy még jobban elmélyíthessék eddigi tudásukat.

Gyermán Andrea, a VM4K munkatársa, kisegítő foglalkozásvezető a helyzetgyakorlatokról elmondta, a mindennapi élet legfontosabb mozzanatait veszik majd át, például, mit hogyan kell mondani a boltban, a péknél, a piacon vagy akár az orvosnál, mit hogyan hívnak a kertben vagy az állatkertben.

Bakos Árpád zenész is részt vesz az oktatásban. Szerb gyerekdalok segítségével próbálja meg a két nyelvet közelebb hozni egymáshoz. Mint mondta, a zene jelentősen megkönnyíti a tanulást, hiszen a nyelvtanuláshoz mindenképp szükségeltetik egyfajta hallás.

— Minden gyereknek van valamilyen zenei hallása, így könnyen megjegyezheti azt, amit tanítani fogunk. Elsősorban nem a dallamokra, hanem a zenében szereplő szövegre és szavakra gondolok. Amikor egy dallam rögzül a gyerek fejében, akkor a zene szövegét is megjegyzi, ha pedig ezeket a szavakat megtanulja, akkor a szerb nyelv is egyre könnyebbé válik számára. A zene tehát egy segítő eszköze a nyelvtanulásnak.

A felzárkóztató tanfolyamra jelentkező, elsőtől negyedik osztályos általános iskolásokat két csoportra osztották: elsősök és másodikosok, valamint harmadikosok és negyedikesek. A nagy érdeklődésre való tekintettel Szabadkán a tervezett pénteki napokon túl hétfőnként is lesznek foglalkozások, különkérésre pedig Csantavéren is megszervezték a képzést. Mivel az a cél, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban segítsék elő a gyerekek nyelvtanulását, az órákon 20-25 fős csoportokban dolgoznak, így minden gyermekre kellő figyelmet fordíthatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..