home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szerbiai agrármérnökök találkoztak Zlatiboron
JUHÁSZ Andrea
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Szerbiai agrármérnökök találkoztak Zlatiboron

Az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében január utolsó hetében Zlatiboron 49. alkalommal tartották meg a szerbiai agrármérnökök hagyományos téli szaktanácskozását. Mintegy ezer szakmabeli, termelésszervező és magántermelő kísérte figyelemmel az agráriumban folytatott tudományos kísérletek eredményeiről szóló beszámolókat.

A többi közt az időjárási viszonyok hatásáról a terméshozamra, valamint a gyomnövények herbicidrezisztenciájáról is szó volt. Dr. Jegor Miladinović, az intézet igazgatója fontosnak tartja az összejövetelt:

— Sokat jelent számunkra, hogy az agronómusok tanácskozására érkező szakemberek fontosnak tartják, hogy itt legyenek, és közösen keressünk megoldást a szakmában felmerülő gondokra. Közös érdekünk és célunk a mezőgazdasági termelés fejlesztése. A közelgő tavaszi vetésre új, bőtermő fajtákkal és hibridekkel készülünk, és ami ennél is fontosabb: elegendő mennyiségű csúcsminőségű vetőmagunk van, ez pedig lehetővé teszi, hogy gazdáink a tavalyinál is jobb eredményt érjenek el.

Az agronómusok 49. szaktanácskozását Danilo Golubović mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg. Beszámolt a mezőgazdaság helyzetfelmérésére irányuló brüsszeli tárgyalásokról, melyeknek eredményeképpen lehetőség nyílik az előcsatlakozási alapból mintegy 175 millió euró lehívására. Arra a kérdésre, hogy mikor várható a tárgyalások befejezése, illetve maga a csatlakozás, az államtitkár a következőt válaszolta:

— Nem az a lényeges, mikor kerülünk be az Európai Unióba, hanem hogy milyen fölkészültséggel. Jó irányba haladunk, és a termelőinkben tudatosítanunk kell, hogy mi is az EU gazdasági szempontból. A mezőgazdasági tanácsadó szolgálatok, a szövetkezeti szövetség és az intézetek átfogó programot hoztak létre a gazdák képzésére, hogy tájékoztassák őket, miként juthatnak hozzá az uniós alapok forrásaihoz, illetve abban is szeretnének segíteni, hogy a termelők a csatlakozás során is eredményesen pályázhassanak a fejlődéshez szükséges anyagi eszközökre.

Az ötnapos találkozón a kutatóintézet nemesítő osztályainak munkatársai ismertették az előző évi termelési eredményeket, és vázolták az új hibridek és fajták köztermesztésbe vonásának előnyeit. Például a búza esetében a sárgarozsda ellen a tápanyagfenntartás és a megelőző kezelés a megoldás, kukoricából pedig olyan hibrideket kell választani, amelyek jól tűrik a fenyércirok elleni herbicideket. Dr. Djordje Jocković nemesítő elmondta, hogy a hiányos agrotechnika és a parcellák gyomosodása következtében az átlagtermés 6,5 tonna körül alakul, mely szám jóval kisebb a fejlett mezőgazdaságú országok átlagánál. Az utóbbi nyolcvan évben a hazai kukoricatermelésben alig kétszereződött meg a tőszám (hektáronként 45-50 000 növény), ez pedig nem elegendő a rekordtermés eléréshez. A Mezőgazdasági Kutatóintézet sűrűn ültethető hibrideket bocsátott a gazdáink rendelkezésére. Az NS 4003, az NS 4051, az NS 5051 és az NS 6002 bizonyult a legjobbnak. A magas terméshozam legfőbb feltétele, hogy az eddiginél több növényt termesszenek egy parcellán. Ha a tőszám nem éri el a kellő mennyiséget, semmilyen termesztéstechnológiai vagy agrotechnikai eljárás nem képes pótolni a terméskiesést. Ha a hektáronkénti 10 tonnán felüli hozam a cél, a 600-as éréscsoportú hibridekből 60-65 000, a 300-as és a 400-as éréscsoportba tartozókból pedig hektáronként 90 000 növényt kell ültetni a rekordtermés eléréséhez.

A szaktanácskozáson ezenkívül elhangzott egy kerekasztal-megbeszélés is a fenyércirok gyomirtószer-rezisztenciájáról és a hozamcsökkentő hatásáról. Ez a fajta fenyércirok leginkább Dél-Bánátban és Észak-Bácskában, Bajmok környékén terjedt el, és még a megnövelt mennyiségű vegyszeradag sem semmisítette meg. A gazdák ezt eleinte az időjárással és a gyomirtó szer hatástalanságával magyarázták, de csakhamar kiderült, hogy gyomirtószer-rezisztenciáról van szó. Az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet három hibridet, az NS 640 ultra, a 444 ultra és a 4057 ultra kukoricafajtát ajánlja a fenyércirokkal fertőzött parcellákra. A Focus ultra gyomirtóval pedig ez az évelő gyom anélkül semmisíthető meg, hogy a haszonnövényt stressz vagy károsodás érné.

Az organikus termelésről szóló beszámolókat is nagy érdeklődés övezte, hiszen az Európai Unió piacán egyre nagyobb a kereslet az úgynevezett biotermékek iránt. Szerbiában csak az utóbbi öt évben 2500 hektárral nőtt az organikus termelés területének nagysága, a legújabb adat szerint pedig az országban jelenleg 8228 hektáron folyik ilyen termelés. A minisztérium szerint azonban ez még nem elég ahhoz, hogy a biotermékek kiviteléből mind a termelő, mind az ország jelentős bevételre tegyen szert. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..