home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerbiában hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum
(MTI)
2023.01.17.
LXXVIII. évf. 2. szám
Szerbiában hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum

Hiány alakult ki Szerbiában a gyerekeknek adható antibiotikum-készítményekből - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A hiány egyik oka, hogy a légúti fertőzések terjedése miatt megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet, a másik oka viszont az, hogy a világpiac alakulása miatt fennakadások tapasztalhatók a beszerzésben, a gyártásban és a forgalmazásban.

A behozatali gyógyszerek mellett azonban a Szerbiában gyártott szirupok beszerzésével is gond van. Az országban két vállalat gyárt penicillinszirupot gyermekek számára, ám az egyik gyárban decemberben meghibásodott egy alkatrész, és a hónap végéig nem tud folytatódni az előállítás, a másik gyár pedig nem tudja egyedül fedezni a szükséges mennyiséget.

Gondot okoz továbbá az RTS szerint, hogy a hiány hírére az emberek elkezdtek készleteket felhalmozni, ezzel is növelve a gyógyszerínséget.

A szerbiai egészségbiztosítási alap igazgatója szerint hamarosan újra elérhetők lesznek a gyógyszerek, ám mindenképpen drágulásra kell számítani.

A szerbiai közszolgálati televízió arra is emlékeztetett, hogy a hiány nem csak Szerbiára jellemző, Európa több országában is általános gyógyszerhiány tapasztalható.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..