home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szerbiában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be
MTI
2020.03.18.
LXXV. évf. 12. szám
Szerbiában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

Szerbiában határozatlan időre elhalasztották az április 26-ra tervezett parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat, és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kormány este 8 és reggel 5 óra között szerdától kijárási tilalmat vezet be.

Az országban vasárnap hirdettek szükségállapotot, azóta a kormány folyamatosan közli szigorító intézkedéseit. Korábban 100-ban, majd 50-ben határozták meg a beltéri rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, a keddi döntés értelmében zárt helyiségben, így az éttermekben és a kávézókban is legalább két méternek kell lennie egy-egy ember között, vagyis négy négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat a helyiségben. További intézkedésként már nemcsak a Szerbiában gyártott, hanem a jelenleg az országban található valamennyi gyógyszer kivitelét megtiltották, illetve megtiltották a napraforgóolaj, valamint a napraforgómag exportját is.

Minden munkáltatót arra kértek, hogy tegye lehetővé a távmunkát, a kormány döntése értelmében pedig az így elvégzett munkáért ugyanolyan bérezés jár, mint a munkahelyen végzettért.

Az ország vezetésének döntése értelmében szerda 10 órától nem léphetnek az utcára a 65 év felettiek, az ötezer lakosnál alacsonyabb népességű településeken pedig a 70 év felettiek. Akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, azok akár 150 ezer dináros büntetéssel is sújthatók.  

A karanténra kötelezett állampolgárokat a rendőrség ellenőrzi, és a karantén szabályait megszegők három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Az első eljárások már megindultak.

Szerbiában eddig 83 fertőzöttet regisztráltak.


Ana Brnabić és Aleksandar Vučić (Betaphoto/Dimitrije Goll/DS)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..