home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szerbia választ, megnyíltak a szavazóhelyek
Tancsik Richárd
2022.04.03.
LXXVII. évf. 13. szám
Szerbia választ, megnyíltak a szavazóhelyek

7 órakor megnyíltak a szavazóhelyek Szerbiában, és 20 óráig tartanak nyitva. A mai napon köztársasági parlamenti, köztársasági elnöki, a fővárosban, Belgrádban, valamint Borban és 12 községben helyi önkormányzati választást tartanak, köztük Kúlán, Magyarkanizsán és Szécsányban is.

Szerbiában ma összesen 8255 szavazóhelyen, köztük 29 büntetésvégrehajtási intézményben, 6.502.307 szavazópolgár élhet szavazati jogával.

Ha a voksolni szándékozó nem rendelkezik értesítőcédulával, akkor személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel is szavazhat. Indokolt esetben kérhető az otthoni szavazás. A mozgóurnát a szavazás napján 11 óráig igényelhetik olyan személyek, akik betegek, fogyatékkal élnek, olyan állapotban vannak, hogy nem tudnak megjelenni a szavazóhelyen, illetve a koronavírus-fertőzöttek.

A szavazóhelyeken érvényes járványügyi előírások a fertőtlenítésre vonatkoznak, maszkviselést nem szabályozzák, vagyis mindenki maga dönti el, visel-e maszkot – nyilatkozta a szerb közmédiának Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója.


Fotó: RTV/ Zoran Stojšin

A köztársasági parlamenti választási lapon (szürke színű választócédula), 19 pártlista, míg a köztársasági elnöki választási lapon (kék színű választócédula), 8 jelölt található.

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) képviselője elmondta, rekord számú, 5200 megfigyelő érkezett a választások megfigyelésére, az EBESZ részéről pedig 41 országból, 265 megfigyelő kíséri a választásokat.

A Köztársasági Választási Bizottság az első adatokat a részvételről 10 órakor teszi közzé, és a nap folyamán 2 óránként ad folyamatos tájékoztatást róla.

Az első részeredményeket a RIK 24 órával a szavazóhelyek bezárása után teszi közzé, ami április 4-én, hétfőn, 20 órakor történik meg.

Forrás: Szerbiai RTV, RIK, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..