home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerbia számára véget ért a világbajnokság
Tóth Tibor
2022.12.03.
LXXVII. évf. 48. szám
Szerbia számára véget ért a világbajnokság

A G és a H csoport két-két mérkőzésével véget értek a csoportküzdelmek a katari labdarúgó-világbajnokságon, szombattól pedig már a nyolcaddöntőkkel folytatódik a küzdelem.

Szerbia—Svájc 2:3

Szerbia befejezte szereplését a világbajnokságon. A mérkőzés elején Milinković-Savić kapus két alkalommal is megmentette csapatát a góltól, majd a 10. percben az első szerb lehetőséget is feljegyezhettük, amikor Živković távolról a kapufát találta el. A 20. percben a szerb védelem szellősségét Shaqiri használta ki, akinek jól irányzott lövése egy védőn megpattanva utat talált a szerb hálóba. 6 perc elteltével Tadić ívelte a labdát Mitrović fejére, aki szép fejessel kiegyenlítette az állást. A 35. percben már a szerbek vezettek, ekkor Vlahović szinte a semmiből egy svájci lábról elé pattant labdát lőtt a hosszúsarokba. A félidő lefújása előtt egy perccel egy jobb oldali beadást Embolo lőtt a kapuba, így a két csapat döntetlen eredménnyel tért pihenőre. A második félidő harmadik percében újabb fordulat történt a mérkőzésen, ekkor egy svájci akció után Freuler volt eredményes. A harmadik svájci gól megfogta a szerbeket, akik a mérkőzés végéig szétesően, rengeteg pontatlan átadással játszottak, és az idő múlásával erejük is egyre inkább fogyott. Mivel a másik mérkőzésen Kamerun 1:0-ra legyőzte a legjobbjait pihentető Brazíliát, a szerb együttes csak akkor juthatott volna tovább, ha két góllal nyer Svájc ellen. Ettől ezen az estén nagyon messze volt Dragan Stojković együttese.

 

Kamerun—Brazília 1:0

A legjobbjait pihentető Brazília minimális vereséget szenvedett Kameruntól, de így is csoportelsőként jutott tovább. Az egyetlen gólt Aboubakar fejelte a 92. percben. Brazília vereségével eldőlt, hogy egyetlen válogatott sem zárta százszázalékos teljesítménnyel a csoportkört, ez volt a brazilok első veresége afrikai együttestől a világbajnokságokon.

A G csoport végeredménye: 1. Brazília 6 (3:1), 2. Svájc 6 (4:3), 3. Kamerun 4, 4. Szerbia 1 ponttal.

 

Dél-Korea—Portugália 2:1

Óriási meglepetés történt a H csoport utolsó fordulójában, melyen Dél-Korea a hosszabbításban szerzett góllal legyőzte a csoportelső Portugáliát. A tartalékosan pályára lépő Portugália már az 5. percben Horta góljával megszerezte a vezetést. Az ázsiaiak már a 27. percben egyenlítettek, amikor Ronaldo hátáról Kim Jung Kvon elé pattant a labda, aki nem hibázott. A 70. percig Portugália volt aktívabb, az utolsó 20 percben átvette az irányítást Dél-Korea, és a 91. percben Hvang Hi Csan találatával megszerezték a győztes gólt, ami a továbbjutást hozta el a számukra. Dél-Korea és Uruguay azonos pontszámmal és gólaránnyal zárták a csoportot, de az ázsiaiak több gólt szereztek a kétszeres világbajnoknál, ezért ők jutottak be a nyolcaddöntőbe.

 

Ghána—Uruguay 0:2

A kétgólos uruguayi győzelem nem volt elég a továbbjutáshoz, ehhez legalább még egy gólt kellett volna szereznie Uruguaynak. Negyedóra elteltével tizenegyeshez jutott Ghána, a labda mögé André Ayew állt oda, lövését azonban Rochet védte. A 23. percben Núnez emelte át a ghánai kapust, de a hálóba tartó labdát Salisu kirúgta a mezőnybe. Három perccel később vezetéshez jutott Uruguay, amikor Suárez lövése után a labda Zigiről továbbperdült, De Arrascaeta pedig közelről, fejjel volt eredményes. 6 perccel később Suárez passzolt De Arrascaetához, aki gyönyörű kapáslövéssel vette be Zigi kapuját. A folytatásban főleg távoli lövésekkel veszélyeztettek a csapatok, azonban a kapusok eszén nem tudtak túljárni. Amikor a 85. percben kiderült, hogy a másik meccsen Dél-Korea vezet, óriási rohanás kezdődött, Uruguay teljes offenzívát indított a ghánai kapura, de a továbbjutást jelentő harmadik találat nem akart megszületni.

A H csoport végeredménye: 1. Portugália 6, 2. Dél-Korea 4 (4:4), 3. Uruguay 4 (2:2), 4. Ghána 3 ponttal.

Edinson Cavani (Szalai Attila rajza)

A szombati program, nyolcaddöntők:

Hollandia — Egyesült Államok (16)

Argentína—Ausztrália (20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..