home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Szerbia élen jár a robotika területén
Szakáll Laura
2023.10.10.
LXXVIII. évf. 40. szám
Szerbia élen jár a robotika területén

A szerbiai csapat a WRO (World Robot Olympiad) eddigi legnagyobb eredményét érte el a Dániában megtartott megmérettetésen, ahol 39 ország 211 csapata indult. A hazaiak maguk mögé utasították a robotika területén kiemelkedő Amerikai Egyesült Államokat és Kínát is.

Starter kategóriában 2. helyezést értek el a szerbiai csapat tagjai, de az első nyolc helyen három hazai csapat végzett. A Magyar Nemzeti Tanács a kezdetek, azaz 2019 óta támogatja a gyerekeket, akik minden szükséges eszközt megkapnak ahhoz, hogy a maximumot adhassák a versenyeken. A kitartó és kimagasló teljesítményt nyújtó gyerekeket, felkészítőiket, valamint a támogatókat Fremond Árpád, az MNT elnöke fogadta. Gratulált a Dániában elért sikerekhez. Köszöntőjében elmondta, ebben az évben a tanács több mint 3 millió dinárt folyósított, mely a dániai utazáshoz és a kijutáshoz szükséges helyi versenyhez is hozzájárult.

— Igenis megérte ez a program az elmúlt évekre visszamenőleg. A Magyar Nemzeti Tanács egyébként az egyik legnagyobb támogatója ennek a rendezvénynek. Természetesen nem a dániai versenyt támogattuk, hanem a dániai kijutáshoz szükséges szabadkai versenynek a megszervezését, amit egyébként rendkívül pozitívan értékelünk, hiszen nagyon sok csapat jelentkezett. Itt dőlt el, hogy mely csapatok fognak Dániában, illetve melyek Panamában versenyezni.

A Manó XD csapatot Námesztovszki Tímea készítette fel a dániai versenyre.

— A Manó XD csapat nálunk 2. helyezést ért el, ezzel kvalifikálta magát a dániai versenyre, ahol 39 országból vettek részt a gyerekek. El kell mondani, hogy a starter kategóriának nincs nagyobb versenye, tehát az ő esetükben ez számít a világbajnokságnak. 36 csapat volt az ő kategóriájukban, és a fiúk nagyon ügyesek voltak, 2. helyezést értek el.

A Magyar Nemzeti Tanács már évekkel ezelőtt felismerte a robotikában rejlő lehetőségeket. A vajdasági magyarságot és Szerbiát képviselő gyerekek legnagyobb támogatója.

Námesztovszki Zsolt, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke a következőket nyilatkozta:

— Nekem igazából az volt a személyes motivációm, hogy adjunk lehetőséget a gyerekeknek arra, hogy a műszaki területeken is kipróbálják magukat. Műszaki tudományok, matematika, mérnöki területek. Úgy gondolom, ennek az a legnagyobb hozadéka, hogy nagyon sok gyerek kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát, hogyan éli meg ezeket a dolgokat.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..