home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szerb nyelvi képzés középiskolások számára
Szakáll Laura
2021.07.05.
LXXVI. évf. 26. szám
Szerb nyelvi képzés középiskolások számára

Megkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács intenzív szerb nyelvi képzése Vajdaság több településén.

Az idén 112 olyan fiatal jelentkezett, aki jövőre érettségizik, pályaválasztás előtt áll. Többségük itthon kíván továbbtanulni, így fontos számukra, hogy elsajátítsák az állam nyelvét. A háromhetes képzés első felében, július 5-e és 16 között Szabadkán, Topolyán, Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén és Temerinben lesznek a tantermi órák. A fiatalokkal kisebb csoportokban foglalkoznak a szerbtanárok. A képzéssorozatot hivatalosan Szabadkán, a Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg. A Vajdaság különböző pontjairól érkezett fiatalokat De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte.

— A Magyar Nemzeti Tanács 2012 óta, az ösztöndíjprogram keretében szervez szerb nyelvi felzárkóztató programot a középiskolások számára. A fő cél az, hogy azok a diákok, akik a szerbiai felsőoktatási rendszerben szeretnének továbbtanulni, minél kisebb akadályokba ütközzenek a szerb nyelv alkalmazása terén. Nagy öröm számunkra az, hogy az idén szép számban jelentkeztek a vajdasági, magyarul tanuló diákok. A képzést úgy szerveztük meg, hogy kis létszámú csoportok alakuljanak ki, hiszen úgy gondoljuk, hogy a nyelv oktatásánál ez nagyon lényeges. Ez a tanfolyam a kommunikációra épül, arra, hogy a diákok a mindennapi életben bátrabban, magabiztosabban meg tudjanak szólalni, hogy használják a szerb nyelvet. Mindenkinek van már valamilyen szintű tudása, hiszen több éven át tanulta a szerb nyelvet, de mi ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy amikor a diákok elindulnak a felsőoktatási intézményekbe, akkor magabiztosabbak legyenek.

A tornyosi Gajdos Barna azt mondja, magyar nyelvű környezetben nőtt fel, így nem sikerült megfelelően elsajátítania a szerb nyelvet.

— Körülöttem mindenki magyar, így nekem gyengén megy a szerb nyelv. Lehet, hogy az iskolában is másképpen kellene tanítani, hogy könnyebben elsajátítható legyen.

Horváth Réka szabadkai középiskolás:

— Nagyon hasznosnak találom azt, hogy egy kicsit felzárkózhatunk szerb nyelvből. Később ezt a tudást kamatoztatni tudjuk, ha itthon fogunk tanulni. Középszintű a szerbtudásom, ezt kell fejlesztenem, bővítenem.

A képzéssorozat a tantermi foglalkozások után Újvidéken, az Európa Kollégiumban folytatódik, ahol a diákok egy intenzív szerb nyelvi táborban vesznek részt. A fiataloknak arra is lehetőségük adódik, hogy megismerjék az egyetemi várost, a karokat, így aki még nem döntötte el, hol szeretné folytatni tanulmányait, részletes tájékoztatást kaphat. A szervezők szórakoztató programokkal is készülnek. A tábort július 19-e és 23-a között tartják meg.


Szakáll Laura felvételei

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..