home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szerb kormányfő: rendkívül sikeres az együttműködés Magyarországgal
MTI
2021.09.09.
LXXVI. évf. 36. szám
Szerb kormányfő: rendkívül sikeres az együttműködés Magyarországgal

Az elmúlt hét évben rendkívül sikeressé vált az együttműködés Magyarország és Szerbia között - mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerdán Budapesten.

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Orbán Viktor kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Ana Brnabić kiemelte: a megállapodás a kétoldalú stratégiai partnerségről a csúcspontja az eddigi közös munkának, amelyet 2014-től, az első együttes kormányülés óta folytattak. Ennek eredményeként írhatták alá most az egyezményt és több más megállapodást is - mutatott rá.

Hangsúlyozta: Szerbia elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítsék a kétoldalú kapcsolatot és barátságot.

Közölte: a szerb kormány egyetlen más ország kormányával sem tartott annyi együttes ülést, mint a magyarral, és a kétoldalú együttműködésük rendkívül sikeres.

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

A szerb kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak az országa európai uniós csatlakozásához nyújtott támogatásért. A Magyarország által biztosított szakmai segítségről is írtak alá most megállapodást - emlékeztetett.

Kitért rá: korábban már megállapodtak a külképviseletek és nagykövetségek infrastruktúrájának közös használatáról, ez is mutatja a magyar-szerb együttműködés hatékonyságát.

A szerb kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország a harmadik legfontosabb gazdasági partnere Szerbiának az EU-ban, és hamarosan a második helyre kerülhet, mert folyamatosan nő a kereskedelmi forgalom a két ország között. Az infrastrukturális projektek pedig ugyancsak a kétoldalú együttműködés és bizalom magas színvonalát bizonyítják - vélekedett.

Ana Brnabić köszönetet mondott magyar kollégájának azért is, amit a magyarországi szerb közösségért tett, és azt mondta, Szerbia is elkötelezett a szerbiai magyar közösségek segítése mellett.

Kérdésre kifejtette: Magyarország a legmegbízhatóbb partnere Szerbiának az uniós integráció felé vezető úton, minden segítséget megad Szerbiának és mindig minden fórumon kiáll Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása mellett. Egyre több magyar beruházás valósul meg Szerbiában, ezt a magyar kormány is támogatja - fűzte hozzá.

Azt is elmondta: előbb-utóbb újabb migrációs hullám alakulhat ki. Szerbia nem tagja az EU-nak, de közös európai álláspont kialakítását sürgeti, mert tranzitútvonalon helyezkedik el, ahol egy EU-tagállam felől érkeznek a migránsok, hogy ez EU másik része felé haladjanak - magyarázta.

Közölte: jó lenne, ha ellenőrzött formában jönnének a migránsok, és már ez első uniós tagállamban ellenőriznék őket, ahova érkeznek. Úgy kellene segíteni az embereknek, hogy ne kelljen elhagyniuk a szülőföldjüket és ne kelljen elindulniuk Európa felé - mutatott rá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..