home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerb exodus a jobb életért
(—)
2013.09.04.
LXVIII. évf. 36. szám
Szerb exodus a jobb életért

Heti összefoglalónk fókuszában azok a cikkek állnak, amelyek arról szólnak, hogy a jobb megélhetés reményében egyre többen hagyják el az országot. Olvashatnak még a nyesti lakosok megdöbbentő kálváriájáról és egyéb érdekességekről is.

Csökken a munkanélküliség!
A Nemzeti Munkaközvetítő Intézet adatai szerint januártól júliusig, tehát fél év alatt, 115 153 munkahelyet sikerült teremteni. Ez biztató, állítják az intézet munkatársai, mert a tavalyi évben összesen 205 000 embert sikerült elhelyezni. A statisztikai adatok szerint jelenleg 24,1 százalékos a munkanélküliség, 1,4 százalékkal kisebb, mint tavaly decemberben. Júliusban 771 809-en kerestek munkát, 0,6 százalékkal kevesebben, mint az előző hónapban. (Tanjug)

Szibériában is dolgoznak
A Blic c. napilap arról ír, hogy Szerbia azon tíz európai ország egyike, ahonnan a legtöbben mennek külföldre munkát keresni. Erre a jelenségre az Egyesült Államok is felfigyelt. A State Departement jelentése szerint a szerb munkavállalók elsősorban Európában próbálnak meg boldogulni, de nagyszámban vannak jelen Azerbajdzsánban, az Egyesült Arab Emírségekben, Oroszországban és Uruguayban is. A napilap úgy tudja, hogy csak Oroszországban tizenötezer szerb állampolgár próbál meg érvényesülni, habár róluk nincs hivatalos statisztikai kimutatás, mivel többségük turistaként tartózkodik az országban. A Blic megszólaltatott egy szibériai építkezésen dolgozó szerb állampolgárt is, s ő elmondta, hogy milyen áldatlan körülmények között folyik a munka, napi 16-20 órát dolgoznak, a munkafelügyelőségi razziák során számos megaláztatást kell eltűrniük, a beígért 1200 eurós fizetésben pedig csak reménykedhetnek. (Blic)

Diploma után irány az óceán
A Večernje novosti is a szerb exodusról számol be. A mérvadó belgrádi napilap úgy értesült, hogy a becslések szerint jelenleg 2000-en dolgoznak a régióból a világ tengerein, s a legtöbb közülük szerb állampolgár. A fizetések változóak, beosztástól függően 600 és 3000 dollár között alakulnak. Az étkezés és az elszállásolás ingyenes. Ezeknek a munkavállalóknak a nagy része diplomás fiatal, akik az egyetem után vágnak neki a nagyvilágnak.
Egy másik cikkében pedig arról ír a lap, hogy dr. Vladimir Grečić migrációkutató adatai szerint Szerbiát az elmúlt időszakban harmincezer magasan képzett szakember hagyta el. Közülük négyezren Európában, hatezren pedig az Egyesült Államokban futottak be karriert. A távozók között van 35 akadémikus is. Grečić arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamat gyorsulást mutat. Tavaly tízezer tudós hagyta el az országot, ami már most azzal a veszéllyel fenyeget, hogy összeomlik a szerb tudományosság. Elszomorító az az adat is, amely szerint az  elmúlt négy évben az Egyesült Államokban 450 szerb állampolgár doktorált, s eszük ágában sincs visszatérni. (Večernje novosti)

Tasovac vállalja
A hónapok óta húzódó kormányátalakítás újabb fejleménye az volt a múlt héten, hogy Ivan Tasovac, a Belgrádi Filharmónia igazgatója elvállalta a kultuszminisztérium vezetését, amelyre Ivica Dačić miniszterelnök kérte fel. (Blic)

Nyest drámája szerb módra
Nagy bajban vannak a dél-bácskai Nyest (Neštin) falu lakói. Ez a település ugyanis a Duna túloldalán található, közvetlenül a Horvátországhoz tartozó Újlak (Ilok) mellett, adminisztratív szempontból viszont a település Palánkához tartozik. Amikor a polgárok, de elsősorban a kisiskolások nap mint nap Palánkára igyekeznek, néha kétszer is ki kell lépniük az Európai Unióhoz tartozó Horvátországból, illetve be kell lépniük a területére, mivel a Palánkát Újlakkal összekötő hídon van a határátkelőhely. Persze csak útlevéllel közlekedhetnek, a hercehurca következtében pedig a nyesti polgárok naponta nyolc (8!) pecsétet is kapnak az útlevelükbe. A másik Duna-híd egyébként Újvidéknél található, így sokan fontolgatják az oda való elköltözést. (RTS)

Sokkoló fotók Belgrádból
Sok felháborodott belgrádi polgár kereste fel a Blic napilapot azzal a hírrel és a helyszínen készült fotóval, hogy egy fiú Belgrád központjában, a Köztársaság téren senki és semmi által nem zavartatva magát letolta a nadrágját, s a járókelők szeme láttára végezte el a nagydolgát. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..