home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szeptemberi filmmustra
Brasnyó Zoltán
2021.09.16.
LXXVI. évf. 36. szám
Szeptemberi filmmustra

Lassan, de biztosan éledezik a mozi, a filmstúdiók is bátrabban állnak elő a drágább és persze potenciálisan óriási bevételeket hozó alkotásokkal. A nemrég bemutatott Free Guy Ryan Reynoldsszal Európában (és különösen Magyarországon) például határozottan jól muzsikált. Szeptemberben jönnek az igazán nagy durranások: a végletekig halasztgatott 25. James Bond, az új Marvel-film, Enyedi Ildikó Füst Milán-adaptációja, sőt, egy igazán érdekesnek ígérkező magyar háborús film is, a Természetes fény.

Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (szeptember 2-a)

Júliusban nyitott a Fekete özvegy, mely felemás sikert hozott a Disney-nek, ennek ellenére a nézők már láthatóan ki voltak éhezve egy hamisítatlan, nyári blockbusterre. A Marvel moziverzumának negyedik fázisa a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendájával indul, sőt, mindjárt egy új szuperhőssel. A címszereplőt Simu Liu formálja meg, aki a harcművészetek mestere. Régi ismerősök is felbukkannak, mint például A hihetetlen Hulkban látott gonosztevő, Förtelem, akit az egyik hollywoodi nagyágyú, Tim Roth alakít. A film középpontjában Mandarin (Tony Leung) és fia, Shang-Chi kapcsolata áll. Utóbbi elhagyja családját, hogy San Franciscóba költözzön. Egy titkos szervezet azonban a nyomába ered, hogy keményebb eszközökkel bírja jobb belátásra a harcos fiatalembert. A tengerentúli kritikusok meglepő módon nagyon is méltatták az új Marvel-filmet, mely máris megtekinthető a mozikban.

 

Természetes fény (szeptember 16-a)

A magyar film a II. világháború idején, a megszállt Szovjetunió területén játszódik. Nagy Dénes rendező munkájáért a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve díjat kapott, a forgatókönyv pedig Závada Pál 2014-beli regényéből készült. Az eseményeket Semetka István (Szabó Ferenc) nézőpontjából látjuk. Keveset beszél, de amit lát és amit fotóz, az minden szónál súlyosabb. Embernek maradni az embertelenségben — ebben az esetben a háború kaotikus és hófödte poklában. Erről szól Nagy Dénes háborús filmje, melyet valóban látni kell.

 

A feleségem története (szeptember 23-a)

Füst Milán azonos című regényéből Enyedi Ildikó készített filmet, ami már azért is izgalmas vállalkozás volt a rendezőnő számára, mert most először nem magyar nyelven forgatott. Enyedi korábbi munkája, az Oscar-jelölt Testről és lélekről kötelező darab, és bízom benne, hogy a cannes-i vegyes fogadtatás ellenére ez pontosan az a történet lesz, amely legjobban velünk, magyarokkal rezonál majd, mivel Füst regénye mégiscsak a miénk. A főbb szerepekben Louis Garrelt, Léa Seydoux-t és Gijs Nabert láthatjuk. Az 1942-beli regényt több mint húsz nyelvre fordították le, a szerzőt pedig irodalmi Nobel-díjra is jelölték érte 1965-ben. Az 1920-as évek Európájában járunk. Egy holland hajóskapitány és felesége, a francia nyelvtanárnő életét követhetjük nyomon. Féltékenység, düh és mély gyűlölet rejtezik a két ember házassága mögött, ami Enyedi különleges érzékenységének köszönhetően minden bizonnyal lebilincselő élményt nyújt majd.

 

Nincs idő meghalni (szeptember 30-a)

A hónap végén pedig jön a 007-es, azaz pontosabban Daniel Craig hattyúdala Őfelsége titkos ügynökeként. Eredetileg tavaly tavasszal mutatták volna be a 25. Bond-filmet, a járványhelyzet miatt azonban addig halasztgatták, hogy néhány jelenetet újra is kellett forgatni az időközben elavulttá vált, szponzorok által támogatott technika miatt. A rendező Cary Fukunaga, aki minden bizonnyal már alig várja, hogy agyonforgatott filmje ténylegesen a vásznakra kerüljön, Rami Malekkel a gonosztevő főszerepében. Malek izgalmas választásnak bizonyult a Bohém rapszódiában is Freddie Mercuryként. Léa Seydoux mellett Ralph Fiennes és Christoph Waltz is feltűnik majd a moziban. A rajongók pedig talán még a filmnél is jobban várják, hogy végre kiderüljön, ki veszi át a marsallbotot Daniel Craig után.

Kép: Port.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..