home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szeptember helyett augusztusban
Tóth Lívia
2021.09.04.
LXXVI. évf. 35. szám
Szeptember helyett augusztusban

Rendhagyó módon, egy hónappal előbb tartották meg Zentán az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényt. A színes kavalkád résztvevői gazdag programkínálatból választhattak. A kiváló vajdasági és anyaországi népzenei együttesek, a tánctanítás, a kirakodóvásár, a gyermekprogramok és a kézműves-foglalkozások egyaránt hozzájárulnak az esemény népszerűségéhez.

A múlt hét szombat délelőtt a zentai piactéren és a városháza előtt az Ispiláng néptánccsoport táncosai és a több településről összesereglett népzenészek villámcsődülettel csalogatták a Tisza-parti város lakosságát a Népkertbe.

A szeszélyes időjárás miatt a mulatság szinte minden helyszínét a sportcsarnokba költöztették. A szabadban csak a vendéglátósok standjai és a Folkkocsma sátra kapott helyet. A terembe lépőket rendkívül tarka látvány és vidám hangulat fogadta. Az egyik sarokban forgott a kosaras körhinta, azok a gyerekek pedig, akiknek éppen nem jutott hely rajta, a különféle népi ihletésű ügyességi játékokkal barátkoztak. A kirakodóvásárban számos kézművestermék várta a vásárlókat, a kismesterségek asztalainál a többi közt faraghattak, agyagozhattak, nemezelhettek, korongozhattak, szőhettek, gyöngyöt fűzhettek az érdeklődők.

A moldvai, gombosi, apátfalvi, melegföldvári táncok lépéseit fiatalabbak és idősebbek egyaránt elsajátíthatták, miközben a színpadon a Fokos, a Juhász és az Eszterlánc zenekar húzta a talpalávalót.

A Folkkocsma színpadán a már említettek mellett bemutatkozott a Bodros tamburazenekar, továbbá a Duhaj, a Csörömpölő és a Csalóka együttes, a Flaman—Hézső-citerakettős és a Mendicus tamburazenekar. A HallgatLakban a fiatalabb és a felnőtt korosztály mesemondói szórakoztatták a közönséget.

A felsoroltakon kívül működött a Hajfonoda, meghirdették a Hencidától Bonchidáig elnevezésű hagyományőrző vetélkedőt, és még divatbemutatót is láthattunk, melyen a modellszerepet vállaló fiúk és lányok Kis feketék, nagy ötletek címmel a vajdasági viseletkészítők és kézművesalkotók öltözékeit vonultatták fel.

Este a hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes az Ezerarcú Délvidék című gálaműsorral lépett fel. Az előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek gazdag tradícióját.

A vajdasági magyarság egyik nagy ünnepének számító, V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokdalalom nevű rendezvényt a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a budapesti Hagyományok Házával közösen szervezte meg.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..