home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szeptember 8-a, Kisboldogasszony napja
Martinek Imre
2022.09.08.
LXXVII. évf. 36. szám
Szeptember 8-a, Kisboldogasszony napja

Jeles napjaink, megtartó ünnepeink

„Oh örvendetes áldott nap, melyért lelkünk méltán vigad;

Mert kis Szűzünk született, kiben boldogságunk lett.”

Torontálvásárhely — 2022. szeptember 7.

Szűz Mária születésének emléknapja ez, kilenc hónappal a szeplőtelen fogantatás ünnepe után.

Budapest — 2022. február 16.

A bűn nélkül fogantatott kislány bölcsőjéhez arkangyal hozott ajándékot:

„Hoztam ajándékul három rózsát néked, amely jelképezi a te életedet! Itt az ártatlanság hófehér rózsája, szívedben ez nyílik, s nem hervad el soha! Tiszta leszel, mint mennyei szűz hajnal. Szeplőtelen, mint egy mennyországi angyal. Ím, egy piros rózsa, rakva tövisekkel, mint életed egykor szenvedésekkel, lelkedet, mely még most szendén álmodozik, bánat tövisei egykor összetépik! Ezen halvány rózsa a bánat jelképe, ráborul éltedre a búbánat éje, társaid lesznek a bánat és fájdalom, leghűbb barátaid: a bú és siralom! Most pedig aludj és álmodjál szépeket; angyalok őrködjenek kisded álmid felett! Fogadd búcsúzóul angyali csókomat, ártatlan ajkaid mosolyra nyíljanak! És a búcsút jelző angyali csók után szelíd mosolyod nyílik a kisleány ajakán! A mosoly e napig időről időre, örökségül maradt a kis csecsemőkre.”

Budapest, Józsefváros — 2022. február 15.

A keresztény emlékezet Szűz Mária születését Krisztus születése elé tizenhat-tizenhét évvel teszi. Történetét, mely Anna és Mária életét párhuzamba állítja, a Jakab-evangélium őrizte meg. A keresztény ókor kegyelete Mária szülőháza helyén hatalmas bazilikát emelt, mely átépítve ugyan, de a mai napig megmaradt. Kisasszony kultusza, patrociniuma a maga teljességében a reformáció és a hódoltság után a barokk korban bontakozott ki. Búcsújáró helyeink egy részének is ez a fő ünnepnapja, de más kegyhelyeken is nagy ünnep.

(külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 320—322. oldal)

Udvarszállás — 2018. szeptember 1.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..