home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 8-a
Martinek Imre
2023.09.08.
LXXVIII. évf. 36. szám
Szeptember 8-a

Ezen a napon hunyt el 1940-ben Budapesten dr. Lengyel (született: Weisz) Árpád orvos, az RMS Carpathia hajóorvosa a Titanic tragédiájának idején. A mentésben kulcsszerepe volt, a Carpathiára érkező túlélőket ő fogadta.


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2022. február 15.

1886. március 19-én született Pilismarót községben, Esztergom-Komárom vármegyében. 1912-ben jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol angolul jól beszélő magyar származású orvost kerestek. Magyarországon ekkoriban igen nagy méreteket öltött az Amerikai Egyesült Államokba tartó kivándorlás és a hajókon jelentkező egészségügyi problémák miatt orvosra volt szükség. Lengyel doktort a Cunard Line a Carpathia nevű hajóra osztotta be, az első útjuk Fiume – New York – Fiume volt. Az odautat sikeresen megtették, már visszafelé jártak, amikor befutott a Carpathiára a Titanic vészjelzése. A túlélők mentésében kulcsszerep várt Lengyelre, mivel a hajón lévő három orvos közül csak neki volt mentőorvosi gyakorlata, ezért őt állították oda ahhoz az ajtóhoz, ahol beemelték a hajótörötteket, és ő szelektálta a 705 túlélőt sérüléseik szerint.


Budapest, Józsefváros — 2022. június 1-je

Dr. Lengyel Árpád többet nem szállt tengerre. Katonaorvosként részt vett az I. világháborúban, zászlósként vonult be. A háború után gégészként és mentőorvosként, majd tanárként folytatta munkáját. Szolgálataiért hazájában nem kapott hivatalos állami kitüntetést. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..