home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szeptember 8-a
Martinek Imre
2022.09.08.
LXXVII. évf. 36. szám
Szeptember 8-a

Ezen a napon találkozott 1846-ban Nagykárolyban először Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. A pár, kereken egy esztendővel később, napra pontosan megismerkedése első évfordulóján Erdődön házasságot kötött.

Koltó — 2013. augusztus 7.

Petőfiék mézesheteiket Koltón, a Teleki-kastélyban töltötték. A „vad grófként” is emlegetett Teleki Sándor szabadságharcos ezredes vendégeként. A híres somfa alatti kőasztalon pedig — tartja a helyi folklór — huszonkilenc vers született. Az ún. koltói alkotások, melyek közül mindenképp a Szeptember végén című a legismertebb.

Sajnos kevés, túl kevés jutott kettőjüknek a boldogságból…

Koltó — 2013. augusztus 7.

Ezen a napon született 1850-ben Rimaszombatban Blaha Lujza magyar színésznő, a nemzet csalogánya, akiről még életében teret neveztek el.

Balatonfüred — 2022. július 26.

A Budapest-Józsefváros Palotanegyed városrészéhez tartozó tér névadásáról szóló rendelkezés 1920. január 23-án jelent meg a Fővárosi Közlönyben. Korabeli feljegyzések szerint a színművésznő szinte hazajárt Józsefvárosba, hiszen nap mint nap ott lépett fel az akkor még a Nagykörúton lévő Nemzeti Színházban.

Ezen a napon avatták fel 1910-ben Budapest legmagasabban lévő pontján, a Budai-hegységbe tartozó, kupola alakú János-hegy tetején 527 méteres tengerszint feletti magasságon található Erzsébet-kilátót.

Budapest, János-hegy — 2020. január 9.

A Schulek Frigyes tervei alapján, illetve a mester személyes irányítása alatt megépített kilátó az akkori Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye volt. Névadója Erzsébet császárné és királyné őfelsége volt, aki 1882. április 30-án, május 16-án és október 9-én e hegyvidéken időzött.

Budapest, János-hegy — 2017. december 31.

„Itt állt s nézett szét Erzsébet drága királynénk, / hol koronázott fő talán soha nem vala még, / s mig itt elragadó látványon lelke merengett, / érzé országunk szive feléje dobog. / Hódolatunk e hegyet nevezé Erzsébet oromnak, / s fogják mig magyar él áldani lába nyomát.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..