home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 7-e
Martinek Imre
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 36. szám
Szeptember 7-e

Ezen a napon hunyt el 1976-ban a belgiumi Blankenbergében Kéthly Anna magyar szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője, 1922-től 1948-ig parlamenti képviselő. Az 1956-os forradalom idején újjáalakult Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke és a harmadik Nagy Imre-kormány államminisztere.


Budapest, Újlipótváros – 2023. február 26.

1889. november 16-án született Budapesten. Politikai pályája a forradalmak utáni időszakban kezdődött. Felszólalt az egészségügyi ellátás javítása és természetesen a nők védelme érdekében. Gyakran az iskolázás kiterjesztése, a tankötelesség 14 éves korig történő emelése mellett érvelt, ami a népiskola nyolcosztályossá tételét jelentette. Parlamenti tevékenysége közben különféle újságokban is publikált, valamint többnek volt a szerkesztője. Cikkei elsősorban szociális kérdésekkel foglalkoztak, valamint a társadalomban betöltendő női szerepekhez adtak útmutatást. Kereste a lehetőséget a polgári erők összefogására és ezáltal a háborúból való kilépésre. Az 1942-es újvidéki vérengzés ellen is felemelte a szavát, követelte a tettesek felelősségre vonását… A november 3-án megalakult harmadik Nagy Imre-kormányban államminiszteri posztot kapott. 1956. november 4-én Bécsben tartózkodott, részt vett a Szocialista Internacionálé kongresszusán. Hazafelé tartva értesült a szovjetek bevonulásáról. Többé nem tért vissza az országba. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Erzsébetváros – 2023. január 20.


Budapest, Józsefváros /Corvin köz/ - 2023. június 17.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..