home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Szeptember 6-a
Martinek Imre
2022.09.06.
LXXVII. évf. 35. szám
Szeptember 6-a

Ezen a napon hunyt el 1868-ban Pesten Szendrey Júlia magyar költőnő, író, fordító.

Budapest, Józsefváros — 2022. szeptember 4.; Györffi Réka Sarolta fotója

Petőfi Sándor felesége és múzsája, aki Andersen-meséket is fordított magyar nyelvre, utolsó éveiben a hajdani Zerge (ma Horánszky) utca 13. alatt lakott. A mai Budapest VIII. kerületében, vagyis a Józsefvárosban. A házon, mely egykori otthona helyén áll, az elmúlt esztendőben (2021-ben) emléktáblát avattak tiszteletére.

A márványtáblára felvésett (időálló) idézet — „Föl a sziklára, hol sasok tanyáznak, / merész röptük oly lélekemelő; lenn csúszó férgek, sziszegő kígyók közt / élni vagy halni egyként leverő” — az írónő Élni vagy meghalni című, 1856. április 8-ai keltezésű verséből vétetett.

Budapest, Józsefváros — 2022. szeptember 4.; Györffi Réka Sarolta fotója

Szendrey Júlia munkásságáról, (magán)életének érzékeny, versekben testet öltött rezdüléseiről 2020-ban a Magyar Krónika műsora is beszámolt. Ezen dokumentumok mozgóképes formáját ugyancsak őrzi a világhálós archívum.

Ezen a napon kezdte meg 1996-ban kétnapos magyarországi látogatását II. János Pál pápa.

Az egyházfő Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát meghívására érkezett az országba. Sorrendben második alkalommal. Ekkor mintegy 160 000-en zarándokoltak Pannonhalmára, ahol a szentatya magyarul áldotta meg a híveket.

Szentendre — 2022. augusztus 28.; Martinek Imre fotója

Külső hivatkozások: HírNY8LC — ingyenes hetilap, 11. oldal; 2022. szeptember 2.; II. évf., 30. szám

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..