home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szeptember 3-a
Martinek Imre
2022.09.03.
LXXVII. évf. 35. szám
Szeptember 3-a

Ezen a napon született 1813-ban Budán báró vásárosnaményi Eötvös József Károly Bertalan Adalbert magyar jogász, író, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere (1848. április 7-e és 1848. szeptember 11-e között, illetve 1867. február 20-a és 1871. február 2-a között), a Magyar Tudományos Akadémia harmadik elnöke…

Budapest — 2022. február 19.

Eötvös egyike volt azoknak, akik az összetartásért mindent megtettek, feledve minden korábbi sérelmet. Később a parlamenti kormány gondolatát az országos ellenzék programjába is sikerült beiktatnia. A politikai nemzeti liberalizmus egyik vezéralakjaként írta meg a szabadságharc leverése után az emigrációban politika- és jogfilozófiai főművét, A XIX. század uralkodó eszméinek hatása az álladalomra I—II. kötet (1854) címmel. 1855-től szinte csak az Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak élt, amelyet a forradalom után ő szervezett újjá. 1866-ban az Akadémia elnökévé választották.

Az emlékére emelt egész alakos szobor talapzatán Budapesten egy későbbi keltezésű emléktábla is található, melyen az alábbi feljegyzés olvasható:

„EZT AZ EMLÉKTÁBLÁT A MAGYAR KÖZÉPISKOLÁK TANÁRAI ÉS IFJUSÁGA SZENTELTÉK EÖTVÖS EMLÉKÉNEK 1913. OKTÓBER 26-ÁN SZÜLETÉSE 100 ÉVES FORDULÓJÁN TARTOTT ORSZÁGOS ÜNNEPÜK ALKALMÁVAL.”

Budapest — 2022. február 19.

Eötvös József 1871. február 2-án hunyt el Pesten. Örök nyugalomra a Fejér megyei Ercsiben lévő családi sírboltban helyezték.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..