home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 28-a
Martinek Imre
2023.09.28.
LXXVIII. évf. 39. szám
Szeptember 28-a

Ezen a napon hunyt el 1895-ben a Pest vármegyei Váchartyán községben farádi Veres Pálné, született: benicei, micsinyei és pribóci Beniczky Hermin Karolina a magyar nőnevelés úttörője, a XIX. század iskolaalapító magyar nagyasszonya, az Országos Nőképző Egyesület alapítója.


Budapest, Belváros — 2023. február 26.

A hajdani Nógrád vármegyéhez tartozó Lázi-pusztán, a Felvidéken látta meg a napvilágot 1815. december 13-án. Fiatalkorában elvesztette szüleit, csupán egyéves volt, amikor apja, Beniczky Pál meghalt, és tizenöt éves, amikor édesanyjától, ózdi Sturmann Karolinától is el kellett búcsúznia a kolerajárvány idején. Ezután — leánytestvéreivel együtt — anyai nagyapjukhoz került, akinek könyvtárában ugyan rengeteget olvashatott, ellenben olyan műveket, mik közül egy sem vala a magyar irodalomból. S mégis! Már férjezett asszony volt, midőn családi kapcsolataik révén Madách Imrével is közeli barátságba kerültek. Feljegyeztetett, miszerint az éles elméjű, haladó gondolkodású nőnek Az ember tragédiája szerzőjének akadémiai székfoglalóján elmondott beszéde adta meg az utolsó lökést.

1869. október 17-én Eötvös József közoktatásügyi miniszter ellenzésével, ám Deák Ferenc támogatásával keltette életre Veres Pálné az első iskolát, amely a nők szellemi fejlődését, magasabb ismeretek megszerzésének lehetőségét tűzte ki céljául. A tantervet maga Veres Pálné készítette, miután azt tapasztalta, hogy a „tudós férfiak” nem fogták fel, mit is akar nyújtani az iskola. Veres Pálné folyamatosan küzdött a nők műveléséért és annak elismeréséért, amely végül halála után nem sokkal következett be, megnyíltak az egyetem kapui a nők előtt. Betegágyán fáradhatatlanul megírta növendékei számára a később könyvben kiadott tapasztalati lélektant. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Budapesten, a Belvárosban 1906 óta utca viseli nevét.


Budapest, Belváros — 2023. február 26.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..