home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
Szeptember 25-e
Martinek Imre
2023.09.25.
LXXVIII. évf. 38. szám
Szeptember 25-e

Ezen a napon született 1909-ben Budapesten Sztehlo Gábor magyar evangélikus lelkész. Kétezer ember megmentője, a Gaudiopolis — Örömváros megálmodója, létrehozója.

Gaudiopolis — Örömváros — 1945 szeptemberében — öt hónappal a Magyar Köztársaság kikiáltása előtt — a csaknem nyolcszáz menekült gyermek megalapította a „Gyermekköztársaságot”. A gyerekek ünnepségeket szerveztek, könyvtárt, énekkart alapítottak. Az „örömpolgárok” szakmát tanulhattak, nem volt kötelező a munka, de szívesen dolgoztak a közösségért. A gyerekköztársaságnak alkotmánya volt, és önálló törvénykönyvet is alkottak. (...) Gaudiopolist sem a magyar állam, sem az egyház nem támogatta. Segítséget csak a Nemzetközi Vöröskereszttől kaptak.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Belváros — 2022. december 4.

Születésének centenáriumában szülővárosában, a Deák Ferenc téren, tiszteletére szobrot avattak. Egy esztendővel később, ugyancsak Budapesten, a Batthyány tér és a Lánchíd közötti szakasz/rakpart névadója lett. Fotóink eme két helyszínen készültek.


Budapest, Belváros — 2022. december 4.


Budapest, I. kerület /Víziváros/ — 2023. augusztus 31.

Sztehlo Gábor 1974. május 28-án hunyt el a svájci Interlaken városában.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..