home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 24-e
Martinek Imre
2023.09.24.
LXXVIII. évf. 38. szám
Szeptember 24-e

Ezen a napon született 1804-ben Győrött Schöpf-Merei Ágost (eredetileg Schoepf-Merei) magyar orvos- és sebészdoktor, szemorvos, gyermekgyógyász.


Budapest, Ferencváros — 2023. április 29.

Bécs és Padova után a lombardiai Pavia város fémjelezte orvosegyetemi tanulmányainak útját. Pestre egy ortopédiai intézet felállításának céljából 1834-ben költözött. A saját vagyonából megalapított pesti orthopaedi Privát-Intézetet, ahol beteg gyermekeket gyógyított, elmosta az 1838. évi nagy pesti árvíz. 1839 februárjában rövid idő alatt 400 részvényes tagból (köztük Széchenyi, Fáy András) álló egylet alakult egy gyermekkórház alapítására. Feljegyeztetett, hogy a közadakozás mértéke olyan nagy volt, hogy az intézet már 1839. augusztus 15-én megnyílhatott. Topográfiailag az Ötpacsirta, vagyis a mai Puskin utcában.

A Pesti Szegény Gyermekkórház működésének célja az alábbi volt: „Segélytelen beteg gyermekeket vallás, születés és lakhelyük tekintete nélkül ápolni és gyógyítani; az anyáknak súlyos beteg kisdedeikkel együtt felvétele és az alább leírandó ambulatórium által a’ gyermekápolás javítására a’ szegények között munkálni; végre ifjú orvosnak alkalmat nyújtván, hogy magokat a’ gyógytan imez fontos, nehéz és mind eddig még nem elegendő figyelemre méltatott ágában gyakorlatilag kiképezhessék, ez által a’ gyermekgyógyászat tökéletesítésére és országszertébb terjedésére működni…”

Lévén az Ötpacsirta utcai kórház hamar kicsi lett, ezért Schöpf doktor úr közadakozásból új kórházat építtetett az Ősz (ma Szentkirályi) utcában. Ezt a gyermekkórházat 1845-ben adták át a nyilvánosságnak.


Budapest, Józsefváros — 2023. január 8.

A vizsgálati módszereket tökéletesítette: ő vezette be a hallgatózással és kopogtatással végzett diagnosztikai vizsgálatokat; előírta a kórtörténetek módszeres feljegyzését és vezetését, ő honosította meg a bőr alatti (szubkután) ín- és izommetszéssel végzett műtéteket és a kancsal szem műtétét. A szabadságharc mozgalmaiban tevékeny részt vett, az olasz légióban katonaorvosként szolgált. A szabadságharc bukása után Kossuth Lajossal emigrált; előbb az Oszmán Birodalomba, majd Párizsba, végül Angliába került. Budapesten az általa és közbenjárása révén alapított Ősz utcai gyermekkórház vezetését egyik munkatársa, név szerint idősebb Bókai János orvosprofesszor vette át. Schöpf-Merei Ágost Manchesterben telepedett le mint gyermekorvos, ahol ugyancsak alapított gyermekkórházat. Ebben a városban érte utol a halál is, 1858. március 12-én. (További külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Ferencváros — 2023. április 29.

Emlékezetét Budapesten, a ferencvárosi Bakáts téren egy köztéri tábla őrzi, illetve — az utóbb nevezett helyszínen — egy kórház névadója lett 1954-ben (nyitókép; külső hivatkozás: pestbuda.hu). A szép emlékű orvosprofesszor büsztje a szomszédos Józsefvárosban, pontosabban a Gyermekklinika Bókay utcai részlegének az Üllői útra néző kertjében található.

Budapest, Józsefváros — 2023. január 1.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..