home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Szeptember 24-e
Martinek Imre
2022.09.24.
LXXVII. évf. 38. szám
Szeptember 24-e

Ezen a napon szenvedett mártírhalált 1046-ban Szent Gellért püspök.

Versec — 2022. szeptember 17.

Vértanúságának helyét utóbb Szent Gellért hegyének nevezték el (az ezen létrejött városrész a Gellérthegy nevet viseli). A Szent Gellért-szobor neki állít emléket a Gellért-hegy északkeleti oldalában, ahogy a délkeleti tövében álló Szent Gellért tér, valamint az ott álló Gellért fürdő és szálloda is. 1986-ban a Nagybecskereki Egyházmegyét elsőszámú védőszentjeként az ő oltalma alá helyezték.

Budapest — 2015. január 2.

Szent Gellért „előkelő velencei családból származott, 980 körül született. Gyermekként súlyosan megbetegedett. A szülei ekkor Istennek ajánlották. Szent Gellért szerzetesként a Szentföldre ment, de Dalmáciában hajótörést szenvedett. Így került Szent István udvarába, és Imre herceg nevelője lett, majd csanádi püspök.

Versec — 2022.szeptember 17.

A mai Gellérthegynél szenvedett vértanúságot. Ereklyéi a középkor folyamán nagy tiszteletben részesültek. A hegy lábánál fakadó gyógyforrások mellett épült templomát betegek és nyomorékok ezrei keresték fel. 1083-ban avatták szentté.”

 (Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 333. oldal)

Fogolykiváltó Boldogasszony emléknapja

„Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony, öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona” (Jel 12,1). „Ellenségeskedést támasztok közted és az asszony közt, az Ő utódja és a Te utódot közt: Ő a fejedet tapossa, Te meg a sarkát mardosod” (Ter 3,15).

Budakeszi-Makkosmária, 2022. július 24.

A bűn nélkül született Szűzanya lelki-testi bajainkban közbenjárónk, a gonoszt legyőző erejű imádságságával könyörög a Mindenhatóhoz szabadulásunkért. A Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletének a hívő ember mindenféle szabadulásba vetett, rendíthetetlen bizalma az alapja. Amíg halandó ember él a földön, mindig időszerű a rabságba esett lelkek kiszabadítása, a Szűzanya közbenjárása Szent Fiánál, aki az embert a bűn és a halál fogságából váltotta ki. Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepét először rendi keretek között tartották meg, majd az egész latin Egyházban 1696-tól vált kötelezővé, szeptember 24-én. 1969 óta nem szerepel a liturgikus naptárban.

A tisztelet és a pártfogás mindenkori aktualitása azonban megmaradt, ma különösen a szenvedélybetegek, különböző függőségben szenvedők szabadulásának, a lélekmentésnek a kérésével, az emberszolgáló, tevékeny szeretet gyakorlásával.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 333—335. oldal)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..